OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν «απειλεί» τους Τούρκους: «Αν πέσω θα πεινάσετε»!

01/01/2014 - 21:55
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της «συνωμοσίας», όπως είπε, στοιχείων υποστηριζόμενων από το εξωτερικό τα οποία έχουν στοχοθετήσει «το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας».

«Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους αναμίχθηκαν σε αυτό το παιγνίδι», τόνισε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος της χρονιάς το οποίο αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρο στην έρευνα για διαφθορά η οποία υποστήριξε πως αποτελεί προϊόν σκευωρίας κύκλων στους κόλπους της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να υπονομευτεί η κυβέρνησή του και να τρωθεί η επιρροή της στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

«Προσκαλώ κάθε έναν από τους 76 εκατ. ανθρώπους μας να εγερθεί, να προασπίσει την δημοκρατία και να ενωθεί μαζί μας ώστε να γίνουμε ένα απέναντι σε αυτές τις αποκρουστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν.

Το σκάνδαλο χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν τα 11 χρόνια τη πολιτικής κυριαρχίας του, καθώς οι έρευνες εγείρουν φόβους περί ρήξης στους κόλπους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και περί επιβράδυνσης της σθεναρής οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.

Η υπόθεση αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με έναν θρησκευτικό ηγέτη ο οποίος εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κι έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα – οι υποστηρικτές του Ερντογάν τον κατηγορούν πως αυτός βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο. Αυτός ο πρώην στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνείται ότι ενέχεται στην ιστορία αυτή.

«Όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζετε, αυτή η συνωμοσία στρέφεται εναντίον όλων σας χωρίς εξαίρεση, (απειλεί) το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας», είπε ο Ερντογάν.

Ο ισλαμοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος έχει κερδίσει με μεγάλη διαφορά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επιμένει να χαρακτηρίζει το σκάνδαλο απόρροια μιας εκστρατείας εγχώριων σκοτεινών δυνάμεων και ξένων οικονομικών συμφερόντων, μέσων ενημέρωσης και ξένων κυβερνήσεων οι οποίες απεχθάνονται την ιδέα μιας ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν υπακούει στις προσταγές του NATO και των ΗΠΑ.
Κεντρική θέση στις υποψίες που προβάλλει ο Ερντογάν έχει ο Γκιουλέν, ο οποίος αν και δεν έχει ένα πολιτικό κόμμα διαθέτει μεγάλη επιρροή σε θεσμούς-κλειδιά χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο του, που διαθέτει από ιδιωτικά σχολεία ως μέσα ενημέρωσης. Αν και οι διαφορές των δύο πρώην συμμάχων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια, διαφωνούν σε ό,τι αφορά πολλά θέματα εξωτερικής κι εσωτερικής πολιτικής, και ο διχασμός τους έγινε προφανής πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση του AK κινήθηκε για να κλείσει τα σχολεία του Χιζμέτ, του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

«Κύκλοι που νοιώθουν άβολα για τις επιτυχίες της Τουρκίας, την αναπτυσσόμενη οικονομία της, την ενεργή εξωτερική πολιτική της, τα παγκόσμιας κλίμακας σχέδιά της, έστησαν μια νέα παγίδα στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που εκφώνησε καθιστός πίσω από ένα γραφείο με φόντο την κόκκινη τουρκική σημαία. Ακόμη, εκτίμησε ότι η έρευνα αυτή έχει στόχο να αμαυρώσει την «εικόνα της αδελφοσύνης», αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 με τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες σάρωσαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013 μετά την βάρβαρη αντικυβερνητική καταστολή στις κινητοποιήσεις εναντίον του σχεδίου ανάπτυξης του Πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ αποτελούσαν μέρος της ιδίας συνωμοσίας. «Όπως τα γεγονότα στο Γκεζί είχαν καμουφλαριστεί με δέντρα, πάρκα και το περιβάλλον, η συνωμοσία της 17ης Δεκεμβρίου κρύφτηκε κάτω από το πέπλο της διαφθοράς», είπε.

Για τον ίδιο, δεν είναι σύμπτωση ότι οι «επιθέσεις» αυτές συνέπεσαν με μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην 90χρονη ιστορία του τουρκικού κράτους. Φέτος σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις αποδόσεις των τουρκικών χρηματαγορών, το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε και αποπληρώθηκαν οφειλές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στάθηκε στην ανάγκη να μην δοθεί η εντύπωση ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ο Ερντογάν έκλεισε το δικό του μήνυμα με αισιόδοξο αλλά κι αδιάλλακτο τόνο, εκτιμώντας ότι φέτος οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν. «Δεν πρέπει να ανησυχείτε: η Τουρκία είναι σε ασφαλή χέρια και συνεχίζει αποφασιστικά την πορεία της προς το μέλλον», είπε. 

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΕΡΝΤΟΓΑΝΔΙΑΦΘΟΡΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - πρωτομαγιά
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Πρωτομαγιά με ένταση στην Κωνσταντινούπολη – Εκατοντάδες προσαγωγές και συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

01/05/2026 - 13:59
Τουρκία - F-16
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: «Ξηλώθηκε» διοικητής αεροπορικής βάσης στο Ικόνιο, αφού F-16 πέταξαν πάνω από στάδιο κατά τη διάρκεια αγώνα

29/04/2026 - 18:01
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Foreign Affairs: Ο πόλεμος στο Ιράν απειλή για την Τουρκία

28/04/2026 - 12:56

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ για τις κατασχέσεις ιρανικών πλοίων: «Είναι επικερδής επιχείρηση, είμαστε σαν πειρατές» [vid]

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εγκρίνει εξοπλιστικό πακέτο «μαμούθ» για Εμιράτα, Ισραήλ, Κουβέιτ και Κατάρ – Τι περιλαμβάνει

«Βόμβα» από Πεντάγωνο: Αποχωρούν περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες από την Γερμανία

Το Ισραήλ «σφυροκοπά» τον Λίβανο παρά την εκεχειρία – Τουλάχιστον 13 νεκροί από νέα πλήγματα

Ζελένσκι: Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις αεράμυνα σε Οδησσό και Ντνίπρο [vid]

Τραμπ σε Κογκρέσο: Δεν εγκαταλείπουμε την αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλιώς θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα σε 3 χρόνια

Ιράν: Σκοτώθηκαν 14 Φρουροί της Επανάστασης σε επιχείρηση αποναρκοθέτησης

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Top News

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Τα παιδιά βαφτίστηκαν γιατί ήταν επιθυμία του Φάνη Μουρατίδη και της οικογένειάς του

Αντιγόνη Μακρή για τις ερωτικές στιγμές με την Ηρώ Πεκτέση: «Είχαμε πάντα άψογη συνεννόηση σε αυτό το κομμάτι»

Καιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και ισχυροί βοριάδες το Σαββατοκύριακο - Αλλαγή σκηνικού από Δευτέρα

Η παλιάς κοπής μεγαλοπρέπεια της Μελάνια Τραμπ και ο βασιλιάς Κάρολος που την έκανε να γελάσει αληθινά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert