Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν πάντως κάνει πίσω - "Στρατηγική υποχώρηση" της κυβέρνησης στην Τουρκία

14.06.2013 | 16:03
O Eρντογάν δεσμεύθηκε να σεβασθεί τη δικαστική απόφαση για το πάρκο Γκεζί, το μήλον της έριδος στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Αν όμως η απόφαση είναι υπέρ της κυβέρνησης, αναμένεται δημοψήφισμα.

Ύστερα από έκτακτη πολύωρη συνάντηση αργά χθες βράδυ με μέλη της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης που εκπροσωπούσαν τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί, ο τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει την επικείμενη δικαστική απόφαση για την τύχη του πάρκου και στο μεταξύ να μην ξεκινήσουν εργασίες τσιμεντοποίησης του χώρου.

Δημοψήφισμα αν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ της κυβέρνησης


Λίγες ώρες πριν, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σε υψηλούς τόνους ότι η υπομονή του είχε αρχίσει να τον εγκαταλείπει και ότι είχε στείλει τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο. Οι τόνοι όμως κατέβηκαν δραματικά μετά τη συνάντηση.
Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα δήλωσε ο Ταϋφούν Καραμάν, ένας εξ αυτών που είδαν τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν προχώρησε μάλιστα και σε άλλο ένα βήμα, είπε ότι αν τυχόν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ της κυβέρνησης, δηλαδή καταστροφή του πρασίνου και οικοδόμηση, η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στην κρίση του τουρκικού λαού υπό τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσεΐν Τσελίκ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέδειξε εξαιρετική ανεκτικότητα όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία δηλώνοντας ωστόσο: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αφήσει να παραμείνει ο χώρος υπό κατάληψη για πολύ».

Το πάρκο Γκεζί απλώς η αφορμή;


Σε μια νέα χειρονομία καλής θέλησης ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Μουτλού Αβνί, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής κατά των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη, επισκέφτηκε τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί σήμερα τα ξημερώματα. Χθες είχε ζητήσει από τις μητέρες των διαδηλωτών να μαζέψουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Σε απάντηση, μια τεράστια αλυσίδα από μητέρες περικύκλωσε το πάρκο για να προστατέψει τα παιδιά που παρέμειναν στη θέση τους.

Σαφώς η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να υιοθετήσει ήπιους τόνους καθώς η αντιπαράθεση της στοίχισε τόσο εσωτερικά όσο και στην εικόνα της στο εξωτερικό. Θα γίνει δε προσπάθεια οι μεγάλες προγραμματισμένες από τη κυβέρνηση συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να προβληθούν ως ευκαιρία κοινωνικής συμφιλίωσης. Το αν αυτό θα επιτύχει αναμένεται να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς η ανάπλαση του πάρκου φαίνεται πως ήταν απλώς η αφορμή για ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη -Ντόϊτσε Βέλε

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ