Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος μιλάει για τις ΕΔ και την τρομοκρατία

16.10.2014 | 14:19
Το 2011, πριν 3 χρόνια, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος μετά από μια πολύχρονη ουσιαστικά σιωπή του για τα πολιτικά γεγονότα γενικότερα και είχε σχολιάσει τα γεγονότα με τον τότε Αρχηγό της 4ης Τάξης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που με μερικούς άλλους αμαύρωσαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Στο ''Βήμα'' που μίλησε τότε ήταν «καταπέλτης» λοιπόν για τα γεγονότα της Σχολής Ευελπίδων- η κρίση του έχει την αξία της και ως απόστρατος αξιωματικός απόφοιτος της ΣΣΕ και κορυφαίος αντιστασιακός αλλά και ως Υπουργός Αμυνας. Ο ''Μπάρμπα Γιάννης'', θυµάται επίσης ύποπτες κινήσεις επί υπουργίας του στο Υπουργείο Αμυνας - μια μαρτυρία που αξίζει να την θυμηθούμε σήμερα που μας άφησε χρόνους ως παρακαταθήκη...

 «Πρέπει τέτοια φαινόµενα που συνέβησαν στη Σχολή Ευελπίδων να παταχθούν πάραυτα και αµείλικτα. ∆εν µπορούµε να εκκολάπτουµε µέλλοντες δικτάτορες» τόνισε σε συνοµιλία που είχε µε «Το Βήµα».

Είναι αλήθεια ότι τον «ΜπαρµπαΓιάννη» τον εξόργισε η ιστορία µε τους ευέλπιδες και κυρίως επειδή πρωταγωνιστής της εµφανίζεται να είναι ο αρχηγός της σχολής. «Αυτό το πράγµα, να δίδεται δηλαδή εντολή από τον αρχηγό σε πρωτοετείς να τραγουδούν µε βήµα σηµειωτόν απριλιανούς, χουντικούς ύµνους, δεν θυµάµαι να έχει ξαναγίνει. ∆εν περνούν από το µυαλό µου τέτοιες εξελίξεις. Σας είπα, τέτοια φαινόµενα θα πρέπει να πατάσσονται εν τη γενέσει τους, χωρίς επιείκεια, µε αυστηρότητα» συµπληρώνει.

Αλλά δεν σταµατά εδώ: «Εστω ότι δεν είναι ακριβής η περιγραφή για όσα συνέβησαν εκείνη την ηµέρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου µε σκοπό να αµαυρώσουν την επέτειο. Το γεγονός ότι ο αρχηγός της σχολής, που έχει τον βαθµό αρχιλοχία, παρότρυνε σπουδαστές να πράξουν ό,τι έπραξαν κάνει τα πράγµατα ακόµη χειρότερα. Πρέπει να αποταχθούν από τις Ενοπλες ∆υνάµεις όσοι ενέχονται, όσοι µετείχαν, αφού αποδειχθεί από την Ε∆Ε που έχει διαταχθεί».

Μέτρα το 1986 για τα χουντικά κατάλοιπα

Στον κ. Χαραλαµπόπουλο έρχονται µνήµες του 1986, δηλαδή 12 χρόνια µετά την πτώση της χούντας, όταν µετείχε στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τότε που υπήρχαν βάσιµες πληροφορίες ότι απόστρατοι αξιωµατικοί - χουντικά κατάλοιπα των Ενόπλων ∆υνάµεων άρχισαν κινήσεις εναντίον του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. «Την περίοδο του 1981-1986, παρά το γεγονός ότι η στρατιωτική ηγεσία θεωρούσε ότι ήταν αδύνατη η εκδήλωση ανατρεπτικής κίνησης, τόσο ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αντώνης ∆ροσογιάννης έκριναν αναγκαία τη λήψη ορισµένων µέτρων ασφαλείας προκειµένου να προστατευθούν κάποιοι ευαίσθητοι στόχοι από κάθε ενδεχόµενο. Τέτοιοι ευαίσθητοι στόχοι θεωρήθηκαν το συγκρότηµα του υπουργείου Αµυνας και των Γενικών Επιτελείων, καθώς και η Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη».

Τι είδους µέτρα όµως; «Για το συγκρότηµα του υπουργείου είχαν ληφθεί ορισµένα µέτρα για την αντιµετώπιση εξωτερικής προσβολής, αλλά και από την κατεύθυνση ορισµένου Γενικού Επιτελείου στο οποίο υπήρχαν υποψίες ότι υπηρετούσαν µυηµένοι αξιωµατικοί στην ανατρεπτική κίνηση. Στο υπουργείο, πέραν των δύο αρµάτων µε πλήρη οπλισµό στην είσοδο του υπουργείου, αναπτύχθηκαν επίσης ελαφρά αντιαεροπορικά όπλα για την αντιµετώπιση επίθεσης από ελικόπτερα».

Ολα αυτά, όπως λέει ο πρώην αντιπρόεδρος, συνέβαιναν την περίοδο 1981-1986, αλλά τα µέτρα ασφαλείας και οι πληροφορίες για «ύποπτες κινήσεις» δεν σταµάτησαν το 1986: «Και την περίοδο 1986-89 που είχα την ευθύνη του υπουργείου Αµυνας δεν έπαψαν να περιέρχονται κατά διαστήµατα πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι προετοιµαζόταν εκδήλωση ανατρεπτικής ενέργειας» συµπληρώνει.

Η επιστολή του Ανδρέα

Μια τέτοια απόρρητη, ειδικού χειρισµού πληροφορία ήρθε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Με επιστολή του που φέρει ηµεροµηνία 7.5.1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει τις πρώτες εντολές στον υπουργό Αµυνας κ. Χαραλαµπόπουλο:

«Γιάννη, ο Μιχάλης (σ.σ.: εννοούσε τον έµπιστο συνεργάτη του Μιχάλη Ζιάγκα) θα σου δώσει λεπτοµέρειες. Για µένα, από τις πληροφορίες που έχω, ΘΑ ΓΙΝΕΙ (και πριν από τις 15). Θέλω να προχω ρήσεις αµέσως σε όλα τα µέτρα, όποιες και αν είναι οι εντυπώσεις στο κοινό. Εχουµε τεράστια ευθύνη. Πιστεύω ότι πρέπει να αναθέσεις τον συντονισµό στον ΝΙΚΟ (σ.σ.: εννοούσε τον Α/ΓΕΕΘΑ Νίκο Κουρή), κάτω από την εποπτεία σου».

Κάποια στιγµή ο κ. Χαραλαµπόπουλος ρώτησε τον τότε πρωθυπουργό από πού είχε αντλήσει τις πληροφορίες: «Ο πρωθυπουργός, µε τον οποίο είχα µια κατ’ ιδίαν συνάντηση µετά τη λήψη της επιστολής, µου µίλησε για τις πληροφορίες που είχε από αξιόπιστη πηγή του εξωτερικού, µε τις οποίες συνέπιπταν και οι πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης ότι επίκειται εκδήλωση ανατρεπτικής κίνησης, και µου επανέλαβε πως πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία µέτρα χωρίς καθυστέρηση».

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ