Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γκιουλέν αρνείται σχέση με τις έρευνες που αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία

27.01.2014 | 13:00
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη εδώ και 16 χρόνια, ο Φετουλάχ Γκιουλέν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για την έναρξη της έρευνας που αποκάλυψε σειρά σκανδάλων διαφθοράς με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας.Από τις ΗΠΑ όπου διαμένει, ο ιεροκήρυκας, επικεφαλής του κινήματος Hizmet και κάποτε σύμμαχος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ότι αρνείται τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει εναντίον του ο τούρκος πρωθυπουργός και σύμφωνα με τις οποίες έδωσε εντολή στους υποστηρικτές του στις τάξεις της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης να ξεκινήσουν τις έρευνες αυτές που συγκλόνισαν την τουρκική κυβέρνηση.


(Ο Γκιουλέν και οι δημοσιογράφοι της Τουρκικής Υπηρεσίας Ειδήσεων του Βρετανικού Πρακτορείου Ειδήσεων)

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε στο BBC ότι η απάντηση του κυβερνώντος Κόμματος AK (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), με την αποπομπή ή μετάθεση εκατοντάδων αστυνομικών και δικαστικών είναι αντιδημοκρατική ενέργεια, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους διωχθέντες "δεν έχουν σχέση μαζί μας".
"Αυτές οι ενέργειες είχαν ως στόχο να φανεί το κίνημά μας μεγαλύτερο από ό,τι είναι και να τρομοκρατηθεί ο κόσμος για κάποιον ανύπαρκτο κίνδυνο-φάντασμα", είπε.

Το κίνημα Hizmet (Υπηρεσία), προωθεί ένα μετριοπαθές ισλάμ, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την αλτρουιστική προσφορά, την σκληρή δουλειά. Εχει εκατομμύρια υποστηρικτές και εκτός της Τουρκίας.


(Το υπνοδωμάτιο του, εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους καθώς ηταν αρκετά μικρό και ταπεινό)

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου του BBC ότι πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες, θεωρούν ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δώσει ο Φετουλάχ Γκιουλέν την άμεση εντολή για την διενέργεια της έρευνας που έπληξε και το περιβάλλον του Ερντογάν, ιδίως μετά την απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού για τη διακοπή λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κινήματος στην Τουρκία, ο ίδιος απάντησε: "Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι δικαστές και οι εισαγγελείς να δέχονται από εμένα εντολές. Δεν έχω σχέση μαζί τους. Δεν γνωρίζω ούτε το 0,1% από αυτούς. Οι άνθρωποι στη δικαιοσύνη και την αστυνομία πραγματοποίησαν τις έρευνες και αποκάλυψαν την υπόθεση, όπως επιτάσσει το καθήκον τους υπό κανονικές συνθήκες".

"Προφανώς δεν είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έχουν σταματήσει να αποτελούν εγκληματικές πράξεις στην Τουρκία", πρόσθεσε σαρκαστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διάσταση απόψεων που ενδεχομένως να υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις του Ερντογάν σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις θέσεις του κινήματος Hizmet, ο Φετουλάχ Γκιουλέν απάντησε ότι ο Οτσαλάν "ήταν ανήσυχος με ό,τι κάναμε με τον κουρδικό λαό (μέσω της επέκτασης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Hizmet στα έδαφη των Κούρδων). "Δεν ήθελαν οι δραστηριότητές μας να εμποδίζουν τους νέους να εντάσσονται στις ένοπλες ομάδες στα βουνά. Οι πολιτική τους έγκειται στην συντήρηση της εχθρότητας ανάμεσα στον κουρδικό και τον τουρκικό λαό...(η λειτουργία των σχολείων και η επένδυση στην περιοχή) θεωρούνταν σαν να ήταν αντίθετες με την ειρηνευτική διαδικασία".


(Το γραφείο του Φετουλάχ Γκιουλέν)

Σε ερώτηση σχετικά με την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο Γκιουλέν δήλωσε: "Προσπαθούν να μάς εμφανίσουν ως ένα φιλο-ισραηλινό κίνημα, με την έννοια ότι μάς ενδιαφέρουν περισσότερο αυτοί (οι Ισραηλινοί) από ό,τι ο δικός μας λαός. Τούς αποδεχόμαστε ως λαό, ως μέρος των λαών του κόσμου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο Διδάσκαλος του Ερντογάν που τώρα "μαλώνει" το μαθητή του - Ποιος είναι; 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ