Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ο Κοτζιάς για το διπλωματικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Ο ρόλος της Ελλάδας

10.06.2017 | 16:46
Στο διπλωματικό πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στο Κατάρ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που έδωσε στο Ραδιόφωνο του «Alpha». Ο Υπεξ τόνισε τη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή ενώ δήλωσε πως η χώρα μας έχει φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες. Ακόμα δήλωσε ότι πέρα από τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου, η Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει την εκπροσώπηση μιας ακόμα χώρας χωρίς να πει ποια είναι ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σχετικά με την απομόνωση του Κατάρ μετά τον ταξίδι του Τραμπ ο Υπεξ απάντησε τα εξής:

‘’H διεθνής πολιτική είναι σαν την καρδιά, κινείται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και βάζει σε όλους εμάς ανάλογα καθήκοντα. Για να καταλάβετε, η τελευταία συνομιλία που είχα με Υπουργό Εξωτερικών φίλης χώρας ήταν στις τέσσερις το πρωί, με Υπουργό από την περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα, μίλησα με όλους, αλλά λόγω των θρησκευτικών εορτασμών, οι συζητήσεις γίνονται μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρωινές ώρες.’’

...[είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη, ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες σ’ αυτή την κρίση ήταν πριν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο και συνέβαλαν στην επιτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης της Ρόδου, προς την κατεύθυνση να φτιάξουμε έναν ειδικό οργανισμό ασφάλειας και σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο. Και κατά συνέπεια, σ’ αυτή τη βάση κινούμαστε. Βέβαια, υπάρχουν χώρες με τις οποίες έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και το αποδεικνύει το γεγονός ότι η Αίγυπτος μας ζήτησε να εκπροσωπούμε τα πρεσβευτικά, πολιτικά και προξενικά της συμφέροντα στο Κατάρ, γιατί υπάρχουν πάνω από 250.000 Αιγύπτιοι εργαζόμενοι. Το ίδιο νομίζω ότι θα συμβεί με άλλη μία χώρα ακόμα, αλλά είναι πρόωρο να το ανακοινώσω.

Ακόμα ο Υπεξ σε ερώτηση σχετικά με το αν ξαναγράφετε ο χάρτης στην περιοχή τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές είχαν μια προϊστορία, 15-20 χρόνων. Ο Υπεξ μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια ανάλογη παρέμβαση που έγινε το 2014 , όχι ίδιας έντασης και έκτασης, όταν είχε αλλάξει ο Επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και προσπεράστηκαν τρεις διάδοχοι στη σειρά διαδοχής και τελικά τέθηκε ο επόμενος, ο οποίος είναι ο σημερινός Επικεφαλής του κράτους του Κατάρ. Το πρόβλημά είναι ωστόσο η αλλαγή της πολιτικής και όχι η αλλαγή προσώπων είπε. Όπως εξήγησε το θέμα είναι να ευθυγραμμισθεί περισσότερο το Κατάρ με την κοινή εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών, που είναι βασικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Ο Υπεξ για το ρόλο του Ερντογάν στη διπλωματική κρίση της Μέσης Ανατολής

Ο κ.Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία θέλουν να εμφανισθούν ως διαμεσολαβητές ( ένα ρόλο που έχει η Ελλάδα) αλλά δεν μπορεί να το κάνει γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους.

Για το κουρδικό ζήτημα


Ο Υπεξ δήλωσε ότι το κουρδικό ζήτημα έχει δύο συνιστώσες αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενότητα της χώρας, αλλά η ενότητα της χώρας πρέπει να αποτελεί επιθυμία των ίδιων των πολιτών της και όχι επιθυμία τρίτων. Ακόμα τόνισε ότι έχει προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο φέτος στο βόρειο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ. Το δημοψήφισμα όπως τόνισε προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος. Υπάρχει και το ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

…[Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν να σπάσει η ενότητα της Συρίας, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι τασσόμαστε υπέρ της ήττας των αντιδραστικών ισλαμοφασιστικών δυνάμεων αλλά και υπέρ της ήττας του αυταρχισμού στο εσωτερικό της Συρίας. Υπάρχει ένα σχέδιο συνταγματικό από πλευράς ορισμένων δυνάμεων της Δύσης, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως και ένα συνταγματικό σχέδιο από την πλευρά της Ρωσίας που έχει δημοσιοποιηθεί και το οποίο προβλέπει να γίνει η Συρία ένα ομοσπονδιακό κράτος με συνιστώσα πολιτεία ένα κουρδικό κράτος. Εγώ γενικά θέλω να πω -επειδή η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτά όλα, είναι δικαίωμά της και επιλογή της εξωτερικής της πολιτικής- σε όλες αυτές τις χώρες, οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γιατί κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους…]

Σχόλιο Κοτζιά για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία Ο Υπεξ τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις δίνανε 20% προβάδισμα στο Συντηρητικό κόμμα, αλλά έπεσαν παντελώς έξω. Με αυτό το σχόλιο προέβη και σε ένα μήνυμα προς τις ελληνικές δημοσκοπικές εταιρείες που δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση .

Σε κάθε περίπτωση το βρετανικό ζήτημα και το ζήτημα του Brexit για τον κ.Κοτζιά θα γίνει πιο πολύπλοκο, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην χώρα μας ό κ. Κοζτιάς ήταν σχεδόν καθυσηχαστικός. Αυτό το οποίο ωστόσο τόνισε είναι ότι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στις σχέσεις μας με τη Βρετανία είναι η στάση τους απέναντι στο Κυπριακό, από την οποία θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι δικοί μας χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ