Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

O Μακμάστερ δεν γνωρίζει ότι ο Τραμπ μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

04.12.2017 | 13:01
Ο Μακμάστερ δεν γνωρίζει για την απόφαση του Τραμπ σχετικά με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η οποία αναμένεται ακόμη και αύριο 04/12/2017.  Aκόμα, ο  Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε το CNN. Οι ΗΠΑ πάντως δηλώνουν προετοιμασμένες για κάθε είδους επεισόδεια ενώ παλαιστίνιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε τη δυσαρέσκεια του σχετικά με την απόφαση Τραμπ. Προειδοποιήσεις προς τον Τραμπ έκανε και η Ιορδανία. 

“Δεν είμαι σίγουρος για την απόφαση που θα λάβει. Του έχουμε δώσει επιλογές”, είπε χαρακτηριστικά ο Μακμάστερ. Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του “Fox News Sunday” Κρις Γουάλας σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον Τραμπ, δήλωσε ότι οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου έχουν συζητήσει μία σειρά επιλογών. Καθεμιά από τις επιλογές αυτές, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ ν’ αναλάβουν δράση σχετικά με την Ιερουσαλήμ και με τέτοιο τρόπο ώστε “να παραχθεί (θετική) δυναμική προς την κατεύθυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και μιας λύσης που θα λειτουργεί τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους”.

Αύριο ο Τραμπ ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει  την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ


Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών και ξένων διπλωματών στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει επίσημα αύριο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με την δημοσιοποίηση της απόφασης του, ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει έγγραφο για την παραμονή της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ για ένα ακόμη εξάμηνο, αλλά να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ κάποια στιγμή, κάτι που επιδιώκει εδώ και καιρό το Ισραήλ.

Η υπηρεσία ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την λήψη μέτρων ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχών βίαια επεισόδια στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Προετοιμασμένοι οι Αμερικανοί για επεισόδια στα προξενεία

“Έχουμε ενημερωθεί ότι θα συμβεί και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. Η αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας έχει προετοιμαστεί ανάλογα και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην επαναπροώθηση μέσω Twitter βίντεο κατά των μουσουλμάνων από την ακροδεξιά ομάδα Britain First.

Η αυριανή ανακοίνωση αναμένεται ότι θα απομονώσει τις ΗΠΑ από την γραμμή που ακολουθούν οι σύμμαχοί τους. Αν και το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ έδρα της κυβέρνησής του, δεν έχουν εγκατασταθεί ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην πόλη, καθώς η διεθνής κοινότητα θεωρεί το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

 Δυσαρεστημένος ο  υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ για την απόφαση Τραμπ

Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι, αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, “θα αποκλειστούν τους εαυτούς τους από οποιαδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης” για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Μια τέτοια ενέργεια, πρόσθεσε ο Ερεκάτ, “θα προωθήσει την διεθνή αναρχία (...) και θα συμβάλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής”.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ερεκάτ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς συνομιλεί με αρκετούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τους ενθαρρύνει να παροτρύνουν τον Τραμπ να μην δημιουργήσει “μία νέα πολιτική πραγματικότητα”.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε επίσης, ότι θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αντίδραση της παλαιστινιακής ηγεσίας σε οποιαδήποτε κίνηση του Τραμπ να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δηλώνοντας ότι: “η ηγεσία των Παλαιστινίων θα συναντηθεί σύντομα προκειμένου να εγκρίνει τα απαραίτητα βήματα στην περίπτωση που γίνει η ανακοίνωση”.

Η Χανάν Ασράουι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO επέστησε την προσοχή κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη.

“Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν πιο λογικες φωνές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να προκαλέσει σε ολόκληρη την περιοχή έναςν νέο κύκλο χάους και βίας", επεσήμανε.

"Παραβιάζοντας το νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και την μακροχρόνια αμερικανική πολιτική, η κυβέρνηση υποβαθμίζει την παγκόσμια νομιμότητα όπως επίσης και την αμερικανική θέση, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα σε όλο τον κόσμο”, τόνισε η Ασράουι.

H Ioρδανία προειδοποίησε τον Τραμπ

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις», θα υποδαυλίσει τη βία και δεν θα βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε η Ιορδανία.

Στη διάρκεια ενός φόρουμ στην Ουάσινγκτον, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας λήψης της απόφασής για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία, φύλακας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ που υπέγραψε το 1994 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, προειδοποίησε κατά «μιας κίνησης με σοβαρές συνέπειες» η οποία κινδυνεύει «να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες (μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) και να ωθήσει την περιοχή στην κλιμάκωση».

Τ
η θέση αυτή εξέφρασε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.

Ο Σαφάντι έκανε λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, με δεδομένη τη σημαντική θέση που έχει η αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ) για τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί» μια τέτοια απόφαση από την πλευρά του Τραμπ.

«Δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», τόνισε.
Ακόμα, ο Ιορδανός υπουργός των Εξωτερικών Αϊμάν Σαφαντί γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον για το ζήτημα της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ. “Μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει οργή σε όλο τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, θα τροφοδοτήσει ένταση και θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες ειρήνευσης”, έγραψε.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ήταν μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ.


Πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ - ΜΠΕ
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ