Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ο Μακρόν καλεί Ιρακινούς και Κούρδους να αποφύγουν τις στρατιωτικές εμπλοκές

31.10.2017 | 09:09
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλεί Ιρακινούς και Κούρδους να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή μετά την αποχώρηση του Μασούντ Μπαρζανί από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης, ο Μακρόν εξήρε το βράδυ της Δευτέρας τον «ιστορικό ρόλο» του πατέρα της αυτονομίας του ιρακινού Κουρδιστάν, του Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προεδρία της περιφέρειας αυτής, προτρέποντας παράλληλα τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ να «απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση».

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Ελιζέ, ο Μακρόν «αποτίει φόρο τιμής στον ιστορικό ρόλο του Μασούντ Μπαρζανί στην ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν» και «χαιρετίζει τη δράση του στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά), στον οποίο οι Πεσμεργκά είχαν αποφασιστική συμβολή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε παράλληλα έκκληση «στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και στις ιρακινές ομοσπονδιακές αρχές να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση και να συνεχίσουν στον δρόμο του διαλόγου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρήνη μέσα σε ένα ενιαίο Ιράκ».

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να ενεργεί για να διευκολύνει αυτόν τον διάλογο τις εβδομάδες που έρχονται», διαβεβαίωσε ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ