Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μολών Λαβέ η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία

19.07.2017 | 15:53
Πρώτο δημοσίευση: 2017-07-19 15:36:39
Τελευταία ενημέρωση: 2017-07-19 15:53:39

Ηχηρό το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου που στέλνει στην Τουρκία μετά την παρενόχληση που πραγματοποίηθηκε στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε σήμερα το πρωί . Σημειώνεται ότι η απάντηση - μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου “στάλθηκε” από τη Λήμνο, ένα νησί - σύμβολο των ακριτών.Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι την τουρκική προκλητικότητα “συμπλήρωσε” σήμερα η υπερπτήση που σημειώθηκε πάνω από το τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι λίγο μετά την παρενόχληση του αεροσκάφους του Παυλόπουλου, η οποία είναι η δεύτερη που σημειώθηκε μετά τη χθεσινή σε βάρος του, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι γείτονες δεν έχον σκοπό να σταματήσουν να προκαλούν.


Σε κάθε περίπτωση ο ΠτΔ πραγματοποίησε κανονικά την επίσκεψη του στο στη νήσο Παναγιά, καθώς προσγειώθηκε με ασφάλεια στο νησί, ενώ παρακολούθησε την ενημέρωση στο στρατιωτικό φυλάκιο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Π. Παυλόπουλος τονίζεται ότι επισκέφθηκε συνοδευόμενος τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο μαζί με τους πιλότους της Π Α την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, το φυλάκιο στη νήσο Παναγιά και το νησί της Χίου στο πλαίσιο τω προγραμματισμένων επισκέψεων που είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες.


Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του Πτ Δ στην Λήμνο όπως δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρακάτω:

Εδώ στη Λήμνο θέλω να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, μήνυμα όλου του Λαού μας, μήνυμα όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, μήνυμα προς εσάς: το μήνυμα της υπερηφάνειας Γι’αυτό που είστε. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Και μήνυμα βαθιάς εκτίμησης. Ναι, εκτίμησης και σεβασμού σε καθέναν από εσάς γιατί έχετε αποδείξει το μεγαλείο της ψυχής, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ένα μεγαλείο το οποίο αποτελεί πλέον δίδαγμα για πολλούς.

Σ’αυτό τον χώρο ξέρουμε, σ’αυτή την ακριτική γωνιά που είναι ακριτική γωνιά όχι μόνον της Πατρίδας μας μα και της Ευρώπης, ξέρουμε ότι εσείς είστε οι θεματοφύλακες των συνόρων, οι θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας, οι θεματοφύλακες της εθνικής κυριαρχίας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να γνωρίζετε, ότι σ’αυτόν τον αγώνα που κάνετε, σ’αυτόν τον αγώνα υπεράσπισης της Πατρίδας μας και της Ιστορίας της, αλλά και της Ευρώπης και της Ιστορίας της, έχετε μαζί σας την εκτίμηση όλης της Ευρώπης. Και αυτό είναι κοινός τόπος και έχετε μαζί σας και το δίκιο.

Ο τρόπος που εμείς οι Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε στηρίξει τα εθνικά μας θέματα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητείται με κανένα τρόπο. Το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του βεβαίως, και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθορίζουν, ας το πω έτσι, τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες τα εθνικά μας θέματα που είναι και ευρωπαϊκά θέματα μπορούμε και πρέπει να τα υποστηρίξουμε. Και αυτό πράττετε εσείς. Αλλά να ξέρετε ότι όλοι αναγνωρίζουν τούτη την στιγμή ότι δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε αμφισβητήσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ παραλογισμού και γελοιότητας. Και να θυμάστε κάτι. Το λέω σήμερα συνεχώς και θα το επαναλαμβάνω. Είστε γενναίοι μαχητές γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το «Μολών λαβέ». Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις. Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Εσείς κάθε άλλο παρά μικροπρεπείς και ανασφαλείς είστε. Γι΄αυτό σας είπα ότι η αποστολή σας είναι αναγνωρισμένη από όλους και στηριγμένη στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίστε λοιπόν αυτόν τον αγώνα, αυτό τον ευγενή αγώνα που είναι αγώνας για την Πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αγώνας για την Ευρώπη, για την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της σε αυτή την δύσκολη γωνιά του κόσμου, την δύσκολη γωνιά που η Πατρίδα μας αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι η γωνιά της σταθερότητας και της Δημοκρατίας. Είμαστε το όριο της Δύσης και της Ευρώπης. Δεν αποκλείουμε κανέναν από εκείνους που βρίσκονται ανατολικότερα να’ρθουν κοντά μας. Αντιθέτως, τους το ζητάμε, τους προτρέπουμε και τους λέμε ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πορεία τους προς την Ευρώπη και ιδίως το λέμε αυτό προς την Τουρκία. Ταυτοχρόνως όμως θέτουμε πάντοτε αυτή την προϋπόθεση, που δεν την θέτουμε μόνο εμείς ως Έλληνες, θέτει ολόκληρη η Ευρώπη: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για το μέλλον τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν αυτά που είπα. Αν δεν το πράξουν, τον δρόμο τον έφραξαν εκείνοι, όχι εμείς.

Αυτή είναι η πορεία μας. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Και να θυμάστε η δικαίωση είναι επί θύραις. Φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρώπη αντιμετώπισε το ζήτημα του Κυπριακού πρόσφατα στη Γενεύη. Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως ξεκινήσαμε. Συνεπείς και βεβαίως πιστοί στην Διεθνή Νομιμότητα. Και εσείς έτσι θα συνεχίσετε. Γενναίοι, όπως δίδαξαν οι πρόγονοί μας, όπως εσείς το έχετε βιώσει, όπως εσείς θα το κληροδοτήσετε και στους συναδέλφους σας, εκείνους οι οποίοι θάρθουν. Και ξαναλέω για μία ακόμα φορά: Κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ, ο νους μου και ο νους μας όλων τρέχει σ’εκείνους που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δεν τους λησμονάμε ποτέ. Δεν λησμονάμε αυτά που άφησαν πίσω τους. Τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους, τους οφείλουμε τον σεβασμό και την μνήμη. Τους οφείλουμε αυτήν την ελάχιστη τιμή, την οποία αξίζουν.

Σας παρακαλώ να μεταφέρετε - το είπα και πριν λίγο, στους συναδέλφους σας, θέλω να το πω και δημόσια περισσότερο εδώ σε όλους σας - μεταφέρετε στις οικογένειές σας την αγάπη και τον σεβασμό μας γι’αυτό το ήθος με το οποίο ζουν μαζί σας. Σας συμπαρίστανται, με τόσο λίγα μέσα, τα οποία δυστυχώς, η κρίση σώρευσε. Γι’αυτό σας είπα δεν είναι μόνο θέμα αγάπης, είναι θέμα σεβασμού. Και αυτό να το αισθάνονται, είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε από πλευράς Πολιτείας. Αλλά ξέρετε, ακριβώς αυτό το αίσθημα είναι εκείνο που θα μας κάνει να μην ησυχάσουμε μέχρις ότου μπορέσετε εσείς να επιτελείτε την αποστολή σας, αλλά έχοντας εκείνα τα οποία σας ανήκουν για να μπορέσετε και εσείς και οι οικογένειές σας να συνεχίσετε αυτή την μεγάλη πορεία την οποία επιλέξατε να εκτελέσετε αυτή τη μεγάλη αποστολή την οποία συνειδητά επιλέξατε να υπηρετήσετε.

Σας μίλησα από καρδιάς, έτσι το αισθάνομαι, έτσι θα σας μιλώ πάντα. Σας αισθάνομαι τόσο κοντά και θέλω να με αισθάνεσθε σαν έναν από εσάς. Να με αισθανόσασθε έτσι γιατί το έχω ανάγκη και εγώ για την επιτέλεση του καθήκοντός μου. Μην σας φανεί υπερβολικό, παίρνω πολλά παραδείγματα από σας για να ασκήσω τα καθήκοντά μου. Γιατί με τον τρόπο σας, μας διδάσκετε και μας διδάσκετε πολλαπλώς. Εύχομαι να είναι πάντα ο Θεός μαζί σας. Εύχομαι και είμαι βέβαιος, να συνεχίσετε αυτή την λαμπρή σας πορεία για την υπεράσπιση της Πατρίδας. Και εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα κοντά σας και να σας ευλογεί. Εις το επανιδείν. Δεν λέω αντίο, εις το επανιδείν, όλοι εδώ την επόμενη φορά. Ευχαριστώ πολύ.-

Τέλος, μετά τη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε προς τον Αη Στράτη και συγκεκριμένα το μνημείο στη μνήμη του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την παρακάτω δήλωση:

 «Η ιερή μνήμη του ηρωϊκού υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά εκπέμπει πάντοτε προς κάθε κατεύθυνση το εξής μήνυμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: Μολών λαβέ».

Πριν αναχωρήσει επιστρέφοντας για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο Δημοκρατίας στο νησί, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίσμα, το σπίτι όπου στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής πέθαναν από απεργία πείνας κομμουνιστές εξόριστοι στον Αη Στράτη.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ