Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ο πρόεδρος της Κίνας συζήτησε το ζήτημα της Βόρειας Κορέας με τον Μακρόν

08.09.2017 | 12:19
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

«Η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επαναληφθεί ο διάλογος» για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Όπως είχε δηλώσει ήδη μερικές ώρες νωρίτερα στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο κινέζος πρόεδρος επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». «Το κορεατικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με ειρηνικά μέσα, με τον διάλογο και διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα για να επιτευχθεί μια διευθέτηση του ζητήματος αυτού.

Η Κίνα και η Γαλλία είναι αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα νέο σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα αυτή την Κυριακή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ψηφισθεί τη Δευτέρα, όμως η Ρωσία όπως και η Κίνα επιμένουν στον διάλογο με τη βορειοκορεατική εξουσία και υπογραμμίζουν πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα αρκέσει για να τερματισθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Οι Σι και Μακρόν δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κυρώσεων, σύμφωνα με το CCTV. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ