Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τουρκικός στρατός θα εμπλακεί στην απελευθέρωση της Μοσούλης

07.03.2015 | 00:12
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσουλης που κατέχεται από τους τζιχαντιστές της ISIS/ISIL προετοιμάζουν οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις του Συνασπισμού και το όλο θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε κατά την σύσκεψη των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών -μελών του Συνασπισμού, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ στις 18 Φεβρουαρίου.Ο στόχος της επιχείρησης είναι η απομάκρυνση του ISIL όχι μόνο από τη Μοσούλη αλλά και από το Ιράκ. Την επιχείρηση θα στηρίξουν μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας.


Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του εξόριστου κυβερνήτη της Μοσούλης, Atheel al-Nujaifi, ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα όσον αφορά την Άγκυρα, που ακόμα σταθμίζει, παζαρεύει,και χρονοτριβεί για να μεγιστοποιήσει οφέλη.Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η Τουρκία  συζητά πώς να βοηθήσει την συμμαχία και θα εκτιμήσει την κατάσταση, σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα, στα λόγια έσπευσε να τονίσει  ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της συμμαχίας για την καταπολέμηση του ISIL.

  Η  εκπρόσωπος του State Department κ.  Jen Psaki  για να ενθαρρύνει την Άγκυρα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ''η Τουρκία έχει λάβει μέτρα σχετικά σε κάθε πτυχή της αντι-ISIS συμμαχία μας, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική. Επίσης έχει συμβάλει στην πάταξη (της ροής) των ξένων  μαχητών''.Παράλληλα οι ΗΠΑ  υπέγραψαν συμφωνία για εκπαίδευση ανταρτών της Συρίας με την Τουρκία- με ευνοϊκούς, απ ότι φαίνεται, όρους για την Άγκυρα, και για το λόγο αυτό αμερικανικές διπλωματικές πηγές  πιστεύουν ότι η Άγκυρα μπορεί να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο μετά την υπογραφή του προγράμματος εκπαίδευσης/εξοπλισμού των ανταρτών. Επιπλέον σε αυτό συνηγορεί και το ότι μείωσαν  τον κίνδυνο μιας επίθεσης του ISIS στην Τουρκία μετά την μετεγκατάσταση του τάφου του σουλτάνου Σουλεϊμάν Σαχ. 


Όλα υπό συζήτηση...

Ωστόσο όλα το θέμα της συμμετοχής ή όχι της Τουρκίας σε ένα μέτωπο με στρατιωτικό ρόλο είναι ακόμη υπό συζήτηση, αν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Necdet Özel συμμετείχε στη συνεδρίαση του συνασπισμού των στρατιωτικών αρχηγών στο Ριάντ.
Η εφ/δα Sabah, αναφέρει ότι η συμβολή της Άγκυρας στις ιρακινές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του ISIL θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 

1. Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τον ιρακινό στρατό.
 
2. Η Τουρκία θα παρέχει λογιστική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φαγητού και αντίσκηνων. 

3. Η Τουρκία θα προβεί σε ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών με το Ιράκ και την Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ.
 
Η συγκεκριμένη εφ/δα αναφέρει ότι η Άγκυρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η βάση του Ιντζιρλίκ για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο η Milliyet από την άλλη αναφέρει ότι η Άγκυρα είναι θετική ως προς τη χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ και τονίζει ότι η επιχείρηση θα διεξαχθεί κυρίως από τον ιρακινό στρατό και τις δυνάμεις Πεσμεργκά (Κουρδους του Ιράκ).  Η Milliyet τονίζει ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν και τουρκικά αεροσκάφη. 

Ο Υπουργός Αμύνης της Τουρκίας μεταβαινει την Τετάρτη στο Ιράκ προκειμένου, όπως λέγεται, να συζητήσει την τουρκική υποστήριξη στην επιχείρηση, Ο κ. Ισμέτ Γιλμάζ, είπε «Η Τουρκία είναι μέλος του Συνασπισμού έναντι της ISID-ISIL. Λαμβανομένων υπόψη των εθνικών συμφερόντων, θα γίνει αξιολόγηση όταν έρθει ο καιρός και στη συνέχεια θα εκπληρωθούν οι ευθύνες που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι μέλος του Συνασπισμού.» Ακόμα ο κ. Γιλμάζ, απαντώντας στην ερώτηση «αν υπάρχει επιλογή όπως η είσοδος των Τούρκων στρατιωτών δια ξηράς», απάντησε με τη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε πει «εάν κάνουν οι υπόλοιποι τα όσα αναλογούν σ’ αυτούς, τότε και η Τουρκία θα είναι έτοιμη να πράξει τα όσα αναλογούν στην ίδια''.


 Μόνο πυρομαχικά και υλικοτεχνική υποστήριξη

Παρά τις δραστηριότητες αυτές, τουρκικές κυβερνητικές πηγές λένε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν θα βοηθήσει μια επιχείρηση να ξαναπάρει Μοσούλη από ISIS με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο, πηγές υπαινίχθηκαν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση με την υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά.
Ας μην ξεχνούμε ότι με το ISIL/ISIS έχει διαύλους επικοινωνίας που επιβεβαιωθηκαν πολλές φορές- τελευταία με την ανοχή στην απομάκρυνση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ