Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τσίπρας: Ζήτησε τη μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς

06.03.2018 | 17:46
Ο Τσίπρας ζήτησε τη μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν γιατο ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα. Τσίπρας - Γκουτέρες συζήτησαν επίσης για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. 

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της». Η δήώσε έγινε στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την κυβερνητική σύσκεψη έγινε χαρτογράφηση της κατάστασης.
«Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, το ζήτημα διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης -κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση». Άλλωστε -όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές- η απάντηση από την τουρκική πλευρά είναι ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια των Ελλήνων αξιωματικών, την οποία χειρίζεται η τουρκική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν.

Κυπριακή ΑΟΖ

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ενημέρωση που έκανε στους κυβερνητικούς παράγοντες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Αποφασίστηκε να ενταθούν οι ενέργειες μέσα από την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ