Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ο Βαρουφάκης μιλά για "Βερσαλλίες" αλλά η Ελλάδα έχει περάσει ήδη στην "Βαϊμάρη"

15.07.2015 | 21:00
“Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια νεα συνθήκη των Βερσαλλιών”, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ,πρώην υπουργός Οικονομικών , μιλώντας στην Βουλή για την συμφωνία των Βρυξελλών. Φοβόμαστε ότι οι Βερσαλλίες έχουν εδώ και καιρό ξεπεραστεί και η Ελλάδα εισέρχεται και τυπικά στην εποχή της “Βαϊμάρης”!

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών και οι εξοντωτικοί της όροι κατα της Γερμανίας, μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησαν στην φτώχεια και την εξαθλίωση τους Γερμανούς. Και τελικά στην απόλυτη πολιτική αστάθεια ,στον ναζισμό και στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα από το 2010 ζει διαρκώς τις δικές της…Βερσαλλίες. Υπογραφές μνημονίων και συμφωνιών με τις οποίες αποδεχόμαστε περισσότερες περικοπές,μεγαλύτερη εξαθλίωση και παραχωρούμε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εθνικής κυριαρχίας. Από το Καστελόριζο του Γιώργου Παπανδρέου, περάσαμα στον “ουδείς αναμάρτητος” Αντώνη Σαμαρά και φθάσαμε στον Αλέξη Τσίπρα που αντί να καταργήσει τα μνημόνια, υπογράφει ένα ακόμη.

Όλα αυτά ήταν και είναι Βερσαλλίες. Αυτό που θα πρέπει όλους να μας απασχολήσει είναι πως θα αποφύγουμε να γίνουμε Βαϊμάρη. Δεν θα είναι εύκολο κι απλό. Ο θυμός περισσεύει. Η κούραση των πολιτών είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Το χειρότερο; Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ελπίδα καμία. Οι πολίτες δια της ψήφου τους όλα αυτά τα χρόνια το “πάλεψαν” . Άλλαξαν κυβερνήσεις ,πρωθυπουργός αλλά η ζωή τους άλλαζε προς το χειρότερο.

Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα είναι βαρύ . Και αν κρίνουμε από τις “διαδικτυακές μάχες” απλών πολιτών θα βαρύνει περισσότερο. Παρασυρόμενοι από κομματικές επιλογές παρελθόντος “πανηγυρίζουμε” για τα μνημόνια που υπέγραψαν πριν οι “δικοί” μας και κατηγορούμε τα τωρινά. Άλλοι έχουν φθάσει στο σημείο να δικαιολογούν τον Γιώργο Παπανδρέου,άλλοι τον Αντώνη Σαμαρά και άλλοι υπερασπίζονται τον Τσίπρα! Ας ηρεμήσουμε. Όλες οι υπογραφές καταδικαστικές ήταν και είναι για εμάς τους πολίτες.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν μεγάλες ευθύνες. Ελπίζουμε τώρα την ύστατη ώρα να το καταλάβουν και επιτέλους να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό εθνικό μέτωπο. ΄Ετσι κι αλλιώς όλοι …διαλυμένοι είναι . Ας καταλάβουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ας ενωθούν για να αντιμετωπίσουμε την θύελλα που όλο και δυναμώνει. Τίποτα δεν τελειώνει με την συμφωνία των Βρυξελλών αν τελικά ολοκληρωθεί. Όλα τώρα αρχίζουν ξανά και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για κανέναν. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην πάμε και πέρα από τη Βαϊμάρη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ