Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βενιζέλος στην Ουκρανία μιλά για βοήθεια του ΔΝΤ

02.03.2014 | 18:49

Ο Βενιζέλος ταξίδεψε στην Ουκρανία είχε επαφές, δήλωσε ότι κατανόησε καλύτερα το πρόβλημα και κατέληξε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή η οικονομική κρίση της Ουκρανίας με το ΔΝΤ και όχι μόνο μ΄ αυτό.

Κατά τ΄ άλλα:
Την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες της Ουκρανίας μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ.  Ευ.Βενιζέλος,επισκεπτόμενος την Μαριούπολη ,όπου ζουν πάρα πολλές χιλιάδες Ελληνες, απευθείας  μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των ομογενών  ότι <<η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της>> και  ότι «θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχετε αυτή την προστασία, αυτή την φροντίδα που πρέπει να έχετε, τις δύσκολες στιγμές που ζείτε», δήλωσε στέλνοντας καθαρό και σαφές μήνυμα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κίεβο όπου θα έχει συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της χώρας, με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής
 
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον   κ Βενιζέλος κατά την συνάντησή του σήμερα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων και του Ελληνισμού της Ουκρανίας στη Μαριούπολη και τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Μαριούπολης. « Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή, θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, να υπάρξει ασφάλεια, να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική - στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές – που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος.» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
 Στόχος αυτή τη στιγμή όπως είπε είναι «να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Καθώς αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να ενημερωθεί «απευθείας από τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουμε και ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίοι που σας αφορούν και εσάς, γιατί και εσείς θέλετε να νιώθετε ασφάλεια, πως λειτουργεί ένα κράτος που σας προστατεύει».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  κ. Βενιζέλος μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων -<< γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, ως έθνος, όταν υπάρχει μια ανάγκη προστασίας των πατριωτών μας, οπουδήποτε στον κόσμο»,όπως ειπε.
«Θέλω να νιώθετε ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, συνολικά, είναι στο πλευρό σας. Το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία μας στο Κίεβο είναι το σπίτι σας. Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «βεβαίως, είστε πολίτες που ζείτε εδώ στην Ουκρανία, έχετε την ελληνική σας ταυτότητα και την ελληνική σας υπερηφάνεια. Θέλουμε η Ουκρανία, η χώρα στην οποία ζείτε, να ευτυχήσει, να ευημερήσει, να ξεπεράσει την κρίση, και, βεβαίως, αυτό που, πρωτίστως, θέλουμε και θέλει όλος ο κόσμος είναι να μην έχουμε ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε πολεμική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών όπως ανέφερε σκοπός της επίσκεψης είναι να μεταδώσει το μήνυμα συμπαράστασης «το οποίο είναι και πολιτικό και ηθικό και συναισθηματικό και πρακτικό και θέλω να σας παρακαλέσω πραγματικά ό,τι έχετε να μας το λέτε, αμέσως, για να μπορούμε να σας βοηθάμε και να αντιδρούμε με τον τρόπο που πρέπει».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ