Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα: Αβεβαιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ουκρανία

18.04.2014 | 11:45
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο.

"Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, υπογράμμισε, "θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν". Με τους Ευρωπαίους "έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης", πρόσθεσε.
"Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν", σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος παράλληλα "στην κίνηση εκφοβισμού" των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε χθες ότι βλέπει "το χέρι της Ρωσίας" πίσω από το σημερινό "χάος" στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.
"Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει", πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι συνομίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας.

"Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο Ομπάμα προβλέπεται εξάλλου να έχει αργότερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία της Γενεύης για μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία είναι "ένα πρώτο σημαντικό βήμα", αλλά σημείωσε παράλληλα ότι "πολλά άλλα" πρέπει να ακολουθήσουν.
"Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά άλλα πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν", δήλωσε.
"Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον σκοπό" μας, πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάγερ επισήμανε εξάλλου ότι "πολλοί δεν περίμεναν" την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου στη Γενεύη.

Αυτό είναι πολύ "και σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερο από αυτό που περίμεναν οι σκεπτικιστές" πριν από την σύνοδο, σημείωσε ο Σταϊνμάγερ αναφερόμενος στην συμφωνία που επετεύχθη. Τώρα μένει να δούμε αν "στην Ρωσία, στην ανατολική Ουκρανία, θα φανούν προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις" που έλαβαν στην Γενεύη, πρόσθεσε.
"Δεν έχει το κείμενο αυτό αποφασιστική σημασία, αλλά αυτό που θα γίνει πράγματι τις προσεχείς ημέρες" εκεί, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί. Μια αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα αυτά.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον σημείωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι "ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο" στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κείμενο της οποίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία θα στείλουν παρατηρητές.

Η Ρωσία δεν έχει "καμία επιθυμία" να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εξάλλου μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι "αν δεν δούμε πρόοδο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων".

Ερωτηθείς για την θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά το θέμα της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από την Ρωσία, ο Κέρι απάντησε: οι ΗΠΑ "δεν έχουν απαρνηθεί" την Κριμαία, "αλλά δεν ήρθαμε στην Γενεύη για να μιλήσουμε για την Κριμαία".

Η Άστον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ΕΕ "θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει την Ουκρανία οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτικά".

Η συμφωνία που υιοθετήθηκε στην Γενεύη προβλέπει επίσης ότι η συνταγματική διαδικασία που ανακοινώθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι "διαφανής", "με την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου σε ευρεία κλίμακα για να περιληφθούν σε αυτόν όλες οι ουκρανικές περιοχές και όλες οι πολιτικές οντότητες".

Η δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία στην Γενεύη "θα αποτελέσει ένα τεστ, θα δούμε αν η Ρωσία θέλει να βοηθήσει στην σταθεροποίηση αυτής της περιοχής", δήλωσε επίσης χθες από την Γενεύη ο Ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.
"Είναι σημαντικό να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα (...) και οι δύο ή τρεις προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες", κατέληξε ο Ουκρανός υπουργός, ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες στην ελβετική πόλη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ