Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα προς Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

19.03.2013 | 00:07
Δύο ημέρες προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Ιράν να λάβει "άμεσα και σημαντικά μέτρα" για να μειωθεί η ένταση που οφείλεται στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Ομπάμα απηύθυνε ένα μήνυμα στους Ιρανούς, με την ευκαιρία του εορτασμού του νέου έτους τους, του Νορούζ. "Ήρθε η ώρα η ιρανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα και σημαντικά μέτρα για να περιορίσει την ένταση και να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του πυρηνικού προβλήματος" ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
"Αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου (σ.σ. το 2009) υπέβαλα μια πρόταση στην ιρανική κυβέρνηση: αν εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τότε θα μπορούν οι δύο χώρες μας να έχουν και πάλι σχέσεις και το Ιράν θα ξαναβρεί τη θέση που του αξίζει εντός της διεθνούς κοινότητας", προσθέτει ο Ομπάμα στο βίντεο που μεταδόθηκε με υποτίτλους στα περσικά.
"Δεν έχω καμία αυταπάτη για το πόσο δύσκολο είναι να ξεχαστούν πολλές δεκαετίες δυσπιστίας", συνέχισε. "Θα χρειαστούν σημαντικές και συνεχείς προσπάθειες για να επιλυθούν οι πολλές διαφωνίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει και τις σοβαρές ανησυχίες ολόκληρου του κόσμου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής", τόνισε.
"Οι Ιρανοί ηγέτες (...) μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας είχαν ειρηνικό σκοπό", σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί "οι Ιρανοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα εξαιτίας της άρνησης των ηγετών τους να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα" το οποίο οι ΗΠΑ "προτιμούν να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο μέσω της διπλωματίας", κατέληξε ο Ομπάμα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ