Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα ή Ρόμνεϊ θα 'ελέγξουν" καλύτερα μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν;

12.10.2012 | 00:21
Μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν λιγότερο πιθανό να συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, επειδή αυτός θα ακολουθούσε μια πολιτική στήριξης του Ισραήλ, δήλωσε  ένας από τους συμβούλους του.
   Εάν εκλεγεί, ο Ρόμνεϊ θα ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και θα βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ οι οποίες επιδεινώθηκαν επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ο Ντοβ Ζακέιμ, σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.
   "Αν δεν θέλουμε να δράσουν απερίσκεπτα οι Ισραηλινοί --και πιστεύω ότι κανείς στις ΗΠΑ, στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, δεν το εύχεται-- πρέπει να μην υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ ημών και των Ισραηλινών", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους", πρόσθεσε ο Ζακέιμ, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους.
   Οι σχέσεις του προέδρου Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένουν τεταμένες, κυρίως επειδή ο τελευταίος ζητά επίμονα από τις ΗΠΑ να καθορίσουν μια "σαφή κόκκινη γραμμή" στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου πιέζεται από την αντιπολίτευση και τους Ισραηλινούς πολιτικούς αναλυτές να συμφιλιωθεί με τον Ομπάμα αν δεν θέλει να απομονωθεί η χώρα του.
   Η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίστηκε άσχημα τη σχέση της με το Ισραήλ "και για αυτό οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι από τους πιο αντιδημοφιλείς Αμερικανούς προέδρους", πρόσθεσε ο Ζακέιμ.
   Ο σύμβουλος του Ρόμνεϊ εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες που εξαρτώνται από το ιρανικό πετρέλαιο, όπως η Κίνα, εξαιρέθηκαν από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, γεγονός που συνιστά ένδειξη αδυναμίας, όπως είπε. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ