Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα μιλά για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

07.08.2014 | 22:34
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την εξουδετέρωση της απειλής που προβάλουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ωστόσο πρόσθεσε πως μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή θα προκαλούσε μία «διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων».

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομπάμα λίγο μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής αποστολής για να εισβάλει στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Αφρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής «θανατηφόρου βοήθειας» στην Ουκρανία, απάντησε: «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί σημαντικά του ουκρανικού. Το θέμα εδώ δεν είναι εάν ο ουκρανικός στρατός παραλάβει επιπλέον όπλα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει έρθει αντιμέτωπη με τους αυτονομιστές, ο αριθμός των οποίων δεν συγκρίνεται με τον ουκρανικό στρατό, παρά το γεγονός ότι οι φιλορώσοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχει προκαλέσει πολλά βίαια επεισόδια.

«Αν αρχίσετε να βλέπετε μια ενδεχόμενη εισβολή από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», είπε.

Αργότερα από τις δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αμφότεροι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με τη Ρωσία. «Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με δηλώσεις της Ρωσίας, η οποία προτείνει ένα ρόλο για ρωσική «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις γύρω από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται επί καθημερινής βάσης για να καθορίσουν τι ακριβώς χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί κατά των αυτονομιστών οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Η οικονομία έχει βαλτώσει», δήλωσε ο Ομπάμα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ