Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ομπάμα μίλησε με τον ιρανό πρόεδρο - Για πρώτη φορά μετά το 1979 τέτοια επικοινωνία

28.09.2013 | 00:00
Για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία, αποκάλυψε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιρανός πρόεδρος έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν "γρήγορα" για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, πρόσθεσε.
Η ιρανική προεδρία επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. 

Ενημερώθηκε το Ισραήλ

Η αμερικανική κυβέρνηση «κράτησε» ενήμερη την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, σχετικά με την 15λεπτη ιστορική τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ανέφερε την Παρασκευή ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να συνεχίσουν την ενημέρωση προς το Ισραήλ για τις επαφές που έχει η Ουάσιγκτον με την επίσημη Τεχεράνη, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.


Διαβάστε ακόμη

Το Ιράν ανοιχτό σε συναντήσεις με τις ΗΠΑ


Ιρανός πρόεδρος προς Ομπάμα: "Μην παρασυρθείτε σε επίθεση εναντίον μας"

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ