Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα βλέπει Πούτιν που έχει δώσει εντολές για "φουλ επίθεση" σ΄ όλη τη Συρία

26.09.2015 | 21:08
Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν οι πρόεδροι ΗΠΑ-Ρωσίας σε αμερικανικό έδαφος. Και σ΄ αυτή τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της ομιλίας Πούτιν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα κριθούν πολλά, ίσως τα πάντα για την Συρία.

Όπως γράφει το Stratfor είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών του πλανήτη από το 2012,όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού think tank ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει την “επόμενη μέρα” της Συρίας με κυβέρνηση στην οποία δεν θα υπάρχει ο Άσαντ. Τον οποίο όμως είναι αποφασισμένος στο μεταξύ να στηρίξει στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά θέλουν να αποδεχτεί η Ρωσία την ένταξή της στην υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού κράτους. Κάτι που το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει χαρακτηρίσει “θεωρητικά τουλάχιστον εφικτό”.

Οι αμερικανικές εφημερίδες επικαλούμενες ανώνυμες ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική εκστρατεία ακόμη και χωρίς να υπάρχει συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη ρωσικά ΜΜΕ όπως η Kommersant και η Novaya Gazeta υποστηρίζουν ότι η ρωσική στρατιωτική δράση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο αισθητή ακόμη και την Δευτέρα, που ο Πούτιν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους θα γίνουν σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Στη Χομς, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους με στόχο τη πόλη της Παλμύρας. Θα μπορούσαν επίσης οι ρωσικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πολιορκημένη 104η Ταξιαρχία στο Deir el-Zour ή στην αεροπορική βάση Kweiris . Οι Ρώσοι είναι επίσης πιθανό να δώσουν αεροπορική υποστήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις σε πάρα πολλές περιοχές της Συρίας και βέβαια πέριξ της Δαμασκού.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή η ρωσική στρατιωτική μηχανή να αρχίσει να “βρυχάται” την ώρα που ο Πούτιν θα είναι στη Νέα Υόρκη.

Η Ρωσία παίρνοντας πρωτοβουλίες στη Συρία θέλει να δείξει ότι παρά την προσπάθεια της Δύσης να την εμφανίσει ως απομονωμένη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, παραμενει αναπόσπαστο και εξαιρετικά χρήσιμο μέρος του διεθνούς “συστήματος”. Επιπλέον θέλει να δείξει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα και η δραστηριοποίησή της στη Συρία θα αποτελέσει διαπραγματευτικό της χαρτι για μια σειρά άλλων θεμάτων με κορυφαίο την Ουκρανία,όπου οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους για να διατηρήσουν τις κυρώσεις.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ