Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ: Η ομοσπονδία θα διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες!

27.11.2014 | 13:38
Κύπρος: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο σύμβουλος του γ.γ.του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε

Στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια επανενωμένη Κύπρο και όχι στις δύο κοινότητες θα ανήκει η διαχείριση των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ο κ. Άιντε είπε ότι προσπάθησε να δώσει ιδέες για να γεφυρώσει τις διαφορές, με πλήρη σεβασμό στην θέση των Ελληνοκυπρίων ότι δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι υδρογονάνθρακες τώρα, αλλά και στην τουρκοκυπριακή θέση ότι δεν γίνεται να μείνουν έξω από τη διαδικασία.
Η πρόταση, είπε ο κ. Άιντε, δεν αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων σήμερα, αλλά όταν θα επιτευχθεί λύση.
Η πρόταση, είπε ο κ. Άιντε, δεν αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων σήμερα, αλλά όταν θα επιτευχθεί λύση. «Αν δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα και θα φοβίζει το θέμα τους επενδυτές» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη φόρμουλά του για παράλληλη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες, ο κ. Άιντε τόνισε ότι, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, δεν πρότεινε διαπραγμάτευση επί του θέματος, αλλά συζήτηση σε «ομάδα σοφών» και από τις δύο πλευρές για το πώς θα χειριστούν τους υδρογονάνθρακες σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Δεν είναι δικό μου θέμα, πρόσθεσε, να αποφασίσω, αν το ζήτημα θα τεθεί στις συνομιλίες, αλλά είναι αναγκαίο να συζητηθεί σε κάποιο στάδιο, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Το βασικό πρόβλημα, ανέφερε ο Έσπεν Άιντε, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συνομιλίες.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό ανέφερε ακόμη ότι έθεσε στην τουρκική πλευρά το θέμα της αποχώρησης του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ