Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Κυρώσεις σε βάρος της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας

22.01.2013 | 09:36
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διατάξει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας και άλλων βορειοκορεατικών κυβερνητικών οργανώσεων, στο πλαίσιο μιας απόφασης που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες Δευτέρα ένας διπλωμάτης.

Η απόφαση αυτή, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί ήδη από αύριο, Τετάρτη, ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, θα αποτελεί απάντηση στην εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου. Η εκτόξευση αυτή, η οποία επισήμως πραγματοποιήθηκε για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος, θεωρείται από τις δυτικές δυνάμεις μια νέα καλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, η απόφαση "θα καταδικάσει αυτή την εκτόξευση και θα επαναλάβει την απαίτηση του Συμβουλίου από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά της και να απόσχει από κάθε νέα εκτόξευση" πυραύλου.
Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, "θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας, μεταξύ των οποίων η διαστημική υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για την εκτόξευση, και εναντίον πολλών προσώπων". Το κείμενο "επικαιροποιεί επίσης" τους καταλόγους των πυρηνικών και βαλλιστικών τεχνολογιών που απαγορεύεται να μεταφερθούν στη Βόρεια Κορέα και αυτών που η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί να εξάγει.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, το οποίο υποβλήθηκε χθες Δευτέρα από τις ΗΠΑ στα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου, είναι καρπός εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά την εκτόξευση αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως και την "καταδίκασε" με μια απλή δήλωση. Αποφάσισε επίσης να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια "αρμόζουσα απάντηση".

Οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, προωθούσαν την υιοθέτηση νέων και αυστηρών κυρώσεων ενώ η Κίνα προτιμούσε μια "συνετή" αντίδραση του Συμβουλίου. Τελικά το Πεκίνο αποδέχθηκε το κείμενο να είναι μια απόφαση και όχι μια δήλωση και να διευρύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επιθυμούν να υιοθετηθεί ένα κείμενο πριν η Νότια Κορέα αναλάβει την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, εξήγησαν διπλωμάτες διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σπαρτιάτες" στη Ν.Κορέα! Δείτε φωτογραφίες

ΚΙΝΑ: "Πατώντας" στη κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας. Ανάλυση του Β.Γιαννακόπουλου

ΦΩΤΟ. Τμήμα του Βορειοκορεάτικου πυραύλου στα χέρια της Νότιας Κορέας.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ