Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΟΗΕ: "Να διατηρηθεί η ορμή" στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

24.01.2017 | 12:05
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να «διατηρήσουν την ορμή» στις διαπραγματεύσεις τους για να καταλήξουν σε μια «ιστορική συμφωνία» για την επανένωση της νήσου.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, ο Σουηδός πρεσβευτής Όλοφ Σκογκ, «χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες». «Καλούμε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ορμή και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που έχουν πλέον για να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν». Ιδιαίτερα «τα ζητήματα που είναι σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια απέχουν πολύ από μια ρύθμιση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η μία από τις κοινότητες θεωρεί την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων ως μέρος της λύσης ενώ η άλλη ως μέρος του προβλήματος».

Ο Άιντε άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματευτές κάνουν προσπάθειες για να υπάρξει μια νέα προσέγγιση πιο συνολική, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Η ασφάλεια στην Κύπρο», υπογράμμισε, θα πρέπει να «περιληφθεί σε διάφορα επίπεδα», τα οποία εκτείνονται από το «συνταγματικό επίπεδο» ως την «εξωτερική ασφάλεια», μέσω της «εσωτερικής ασφάλειας» και τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. «Αναζητούμε ενδεχόμενες νέες απαντήσεις» στον τομέα αυτόν, δήλωσε. «Υπάρχει βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.

Ο Άιντε εξέφρασε τέλος την ελπίδα να καταστεί δυνατό να συγκληθεί «τις προσεχείς εβδομάδες» μια νέα πολυμερής διάσκεψη για το μέλλον της Κύπρου. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ