Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Σοβαρές οι συνέπειες αν αποδειχθεί χρήση χημικών

23.08.2013 | 10:03
Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εφόσον αποδειχθεί, είναι "ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" που θα έχει "σοβαρές συνέπειες, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο" στη διερεύνηση της υπόθεσης.

"Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας θα είχε σοβαρές συνέπειες γι' αυτόν που το διέπραξε", δήλωσε ο Μπαν στο περιθώριο μιας από καιρό προγραμματισμένης συνόδου στη Σεούλ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία "πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές".

"Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και για την ανθρωπότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε, πολύ περισσότερο που αυτό συνέβη ενώ η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρισκόταν στη χώρα", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Μια ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις αρχές της χώρας να συνεργαστουν σε μια έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Δαμασκό.

"Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλό λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε μέρος --η κυβέρνηση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης-- θα μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να αναζητηθεί η αλήθεια στην υπόθεση αυτή", δήλωσε. "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος ζήτησε από την υπάτη εκπρόσωπό του για τον αφοπλισμό, την Άντζελα Κέιν, να μεταβεί αμέσως στη Δαμασκό.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε προχθές Τετάρτη το καθεστώς ότι σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό. Η κυβέρνηση το αρνείται επισήμως.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ