Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 26 ώρες του Ομπάμα στο Βερολίνο

19.06.2013 | 00:41
Είναι η επίσκεψη της χρονιάς: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, όπου θα παραμείνει συνολικά 26 ώρες.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρυκ. Το μεσημέρι θα εκφωνήσει ομιλία μπροστά σε 6.000 επίλεκτους προσκεκλημένους μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπως έκανε 1963 ο Τζων Κένεντυ, ο οποίος, με το Τείχος του Βερολίνου να ορθώνεται πίσω του, είχε πει το ιστορικό «Ich bin ein Berliner» («Είμαι Βερολινέζος»). Ιστορική είχε μείνει και η ομιλία του Ρόναλντ Ρέϊγκαν στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 1987, όταν, στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, είχε καλέσει τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ρίξει το Τείχος, αναφωνώντας «Mr Gorbachef, tear down this wall».

Το 2008, πριν ανέλθει στη εξουσία, ο Ομπάμα περιόδευε στην Ευρώπη και είχε ζητήσει να μιλήσει μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η ομιλία μετατέθηκε μπροστά στη Στήλη της Νίκης, σε άλλο κεντρικό σημείο της γερμανικής πρωτεύουσας. Έκτοτε υπήρξαν φήμες για «σκιές» στις σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πλούσια ατζέντα ΗΠΑ – Γερμανίας

 Όλα αυτά φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Θεωρείται βέβαιο, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν και υποστηρίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή, ενώ και η Γερμανία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει το πιο σημαντικό αίτημα των Αμερικανών στον οικονομικό τομέα: μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών Ε.Ε. και ΗΠΑ χωρίς δασμούς και περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, και παρά της όποιες αντιρρήσεις της Γαλλίας και άλλων χωρών για συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα πολιτιστικά αγαθά.
Υπάρχουν όμως και διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτων και Βερολίνου, όπως φαίνεται στο ζήτημα του αμερικανικού προγράμματος ηλεκτρονικής κατασκοπείας PRISM. Συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ λένε ότι η καγκελάριος θα θέσει το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.


8.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Σε συγκεκριμένους δρόμους της συνοικίας Charlottenburg κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, οι κάτοικοι θα πηγαίνουν στο σπίτι τους μόνο με την ταυτότητά τους και με αστυνομική συνοδεία, ενώ απαγορεύεται να ανοίξουν τα παράθυρα που βλέπουν προς το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης
Κατά την ομιλία Ομπάμα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου οι προσκεκλημένοι δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ούτε ένα μπουκάλι νερό, για λόγους ασφαλείας.

DPA / AFP / ARD / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ