Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αιγύπτιοι θέλουν τον στρατό στην θέση του Μόρσι

01.07.2013 | 22:29
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου σήμερα, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου.

Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος έδωσε διορία 48 ωρών στους πολιτικούς για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ. «Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα». 

Συνάντηση Μόρσι με τον Αρχηγό των ΕΔ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ σήμερα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέδωσε ένα τελεσίγραφο προς τον Μόρσι και την πολιτική ηγεσία καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομή της εξουσίας μέσα σε 48 ώρες.
Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ