Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μία ακόμη οπερέτα

20.03.2013 | 00:36
του Κων. Φράγκου *

Κακόν γαρ η πολυκυρρανία, εις κύραννος έστω…
Ιλιάδα – Όμηρος

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πολιτική Εξουσία άλλαξε, για μια ακόμη φορά, εντός εξαιρετικά μικρού χρόνου και άνευ λόγου, την Ηγεσία των Ε.Δ. Το έκανε μόνο σκεπτόμενη μικρόψυχα και κομματικά, για να υπενθυμίσει ότι αυτή άρχει. Ανεξάρτητα εάν η κίνηση αυτή είναι βλαπτική. Ολίγον ενδιαφέρει τους πολιτικούς μια βλαπτική κίνηση για τη Χώρα, εφόσον εξυπηρετεί το Κόμμα και τις μωροφιλοδοξίες τους.

Κάθε Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας αλλά και οι παρακεντέδες της Εξουσίας, θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι οι Ηγήτορες των Ε.Δ. είναι δικής τους επιλογής. Ότι ασκούν καταλυτική επιρροή, ότι τους εξουσιάζουν. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή της Κεντρικής Αφρικής, το γεγονός αλλαγής Στρατιωτικής Ηγεσίας θα περνούσε στα «ψιλά» των εφημερίδων, γιατί εκεί η διαδικασία αυτή αποτελεί ρουτίνα προβλεπόμενη από τους νόμους. Στα καθ’ ημάς, την ένδοξη Χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας, οι κρίσεις αποτελούν γεγονός γιατί γίνονται κατά το κέφι της Πολιτικής Ηγεσίας, η οποία ενεργεί χωρίς να υπολογίζει ποτέ τις επιπτώσεις.

Οι αλλαγές στην κορυφή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως οι Εξοπλισμοί εξυπηρετούν τις μίζες. Σπάνια, σπανιότατα, οι Κυβερνήσεις έχουν ενεργήσει στο Στράτευμα με κριτήρια επιχειρησιακά και εθνικά. Προηγούνται άλλα. Οι αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας δεν εξυπηρετούν εθνική ή επιχειρησιακή ανάγκη. Αντίθετα, έπρεπε να αναβληθούν σε αυτή τη συγκυρία, που:
 • Οι απομακρυθέντες ήσαν άριστοι και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.
 • Η Χώρα, και ειδικά οι Ε.Δ., έχει γονατίσει από την εξοντωτική λιτότητα, έχει απογυμνωθεί από σημαντικό ποσοστό της εθνικής κυριαρχίας.
 • Το φρόνημα των στελεχών έχει πατώσει και δεν υπάρχουν πιστώσεις για καύσιμα, ανταλλακτικά, υλικά νοσοκομείων.
 • Ο Π.Υ. του ΓΕΣ θα επιφορτισθεί ακόμη περισσότερο από τις μετακινήσεις, μεταθέσεις κ.λπ.
ΟΛΑ ΤΑ ‘ΧΕ Η ΜΑΡΙΟΡΗ, Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ.

Ας μην παραλείψω να αναφέρω ότι, οπωσδήποτε, η επιλογή της Στρατιωτικής Ηγεσίας, της κορυφής, είναι προνόμιο της Κυβέρνησης. Και πλέον ου. Ο χειρισμός πιο κάτω είναι θέμα Αρχηγού. Σήμερα οι λίστες «των ερυθρών και των βενέτων», προς προαγωγή και αποστρατεία, σταλμένες από τους παρακεντέδες της Εξουσίας, πάνε κι έρχονται…

Συστηματική υπονόμευση και απαξίωση

Οι πολιτικοί, από το 1974 και εντεύθεν, με δικαιολογία την επάρατο, κάνουν ό,τι μπορούν για να απαξιώσουν κι ευτελίσουν τους αξιωματικούς. Εκδικούνται την απώλεια εσόδων της 7ετίας, η οποία έβλαψε κι αυτή, σημαντικά, τη Χώρα. Αν επικαλεσθώ νόμους, διατάγματα, διατάξεις κ.λπ., πρέπει να γεμίσω μια σελίδα της εφημερίδας. Οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι στελέχη, στην πλειοψηφία τους, υψηλής στάθμης, μόρφωσης και εμπειριών διοίκησης με σπουδές στο εξωτερικό και γνώση ξένων γλωσσών.
Έχουν το δικαίωμα να απαιτούν ύπαρξη νόμων που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των διαδικασιών επιλογής και αξιολόγησης. Να μη γίνονται παίγνια πολιτικής ίντριγκας. Τέτοιους νόμους διαθέτουν όλες οι Χώρες του ΝΑΤΟ. Εδώ και ενταύθα, οι πολιτικοί τους αρνούνται. Και όχι μόνο αυτό. Οι Κυβερνήσεις τοποθετούν στις κορυφαίες θέσεις των Υπουργείων ανθρωπάρια ή υπανθρωπάρια μειωμένου κύρους, ενίοτε και εγνωσμένους λωποδύτες, που συμπεριφέρονται στους αξιωματικούς, λόγω κόμπλεξ, ως πραίτορες! Αν αρχίσω από το 1996 (ας μην πάω ενωρίτερα) μέχρι σήμερα, τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν (εξαιρώ τους τελευταίους υπηρεσιακούς και τον παρόντα, ο οποίος δε συμπλήρωσε χρόνο για να κριθεί). Αυτοί καλούνται να κάνουν προαγωγές – αποστρατείες! Ωϊμέ… Τα τελευταία γεγονότα το επιβεβαιώνουν.
Δε θα φτάσω στην ακραία εκδοχή του τ. Α/ΓΕΣ, Στρατηγού Κ. Ζαζιά (RN 17.02.03), που δηλώνει ότι «οι κρίσεις στις Ε.Δ. δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο τυχάρπαστων και κομματικών φορέων…» Αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Δεν αποφεύγω να σχολιάσω ότι ένας άπειρος και εντελώς άσχετος πολιτικός, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στην α΄ 120άδα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Π. Μπεγλίτης, διορισθείς από τον ολέθριο Παπανδρέου ως Υπουργός Άμυνας, δε δίστασε να ξηλώσει μεμιάς 18 ανωτάτους, τον ανθό στρατιωτικών ηγετών της Χώρας, χωρίς λόγο. Ούτε ο Κλαούζεβιτς ή ο Ζούκωφ να ήταν.

Τα πρόσφατα

Αποτελούν, κι αυτά, κραυγαλέα θεσμική διαστροφή και εκτροπή.
 • Μέσα σε 15 μήνες έχουν αλλάξει στο θώκο του Α/ΓΕΣ 4 πρόσωπα (Φράγκος, Ζαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος). Παγκόσμιο ρεκόρ… πλάκας. (Το γεγονός καταγράφεται οσονούπω στο βιβλίο Γκίνες.) Πώς θα βλέπουν οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ τον νέο άξιο Αρχηγό, κ. Τσέλιο; Πόσο προσωρινό; 4 Αρχηγοί σε 15 μήνες! Μήπως βρισκόμαστε στην εποχή του Μεσοπολέμου, με τα συνεχή πραξικοπήματα; Μήπως βρισκόμαστε στο 1940, την πλευρά του Μουσολίνι, που αντικαθιστούσε αποτυγχάνοντες Αρχηγούς κάθε μήνα; Όχι. Είμαστε στην ένδοξη εποχή των ΣαμαροΜπενιΦώτηδων! ΣΗΜ.: Δύο ημέρες μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Πρωθυπουργός, σε ημερίδα της ΝΔ, δήλωσε με υπερηφάνια: Η ΝΔ είναι δύναμη εθνικής ευθύνης.
 • Ο αποχωρών Α/ΓΕΣ, κ. Γκίνης, έζησε ένα επεισόδιο «σπάνιας ομορφιάς», ελληνικότατο, το πρωί της 05.02. Εισήλθε στο Γραφείο του ο Υπασπιστής, ενώ συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ στη Βουλή, και του είπε: «Κύριε Αρχηγέ, αποστρατεύεσθε. Το είπε το ραδιόφωνο…» Ειρήσθω εν παρόδω ότι τον κ. Γκίνη έχρισε Αρχηγό η ΝΔ και ο νυν Υπουργός και μετά 7 μήνες επιτυχούς θητείας τον κατάργησαν! Σκέτη ιλαροτραγωδία και κρετινισμός!
 • Τα περί Ναυάρχου κ. Κοσ. Χρηστίδη είναι γνωστά. Μίλησε εφαρμόζων τη ρήση του Σολωμού: «Εθνικό είναι το αληθινό.»
 • Άλλη φαιδρότητα είχαμε με την περίπτωση Αποστολάκη, του οποίου κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες. Το ότι υπήρξε υπασπιστής των ολέθριων ΑκοΓιάννων δεν είναι και καταδικαστέο. Πού και πού βρισκόταν και κάποιος αξιόλογος στο περιβάλλον τους. Η ΝΔ (Μεϊμαράκης) τον αποστρατεύει, ο κ. Βενιζέλος τον επαναφέρει και σήμερα (ως ασήμαντος, εκβιάζων, εταίρος του 5% της Τρόικας) επιμένει να του δοθεί η Αρχηγία. Τον Ναύαρχο υποστήριζε κορυφαίος παράγων του Πολιτικού Γραφείου Του Πρωθυπουργού και Επιχειρηματικός Μεγαλοπαράγοντας. Εάν ο κ. Ναύαρχος βαθμολογείται ποιοτικά με 20, ο βαθμός αυτός ελαττώνεται με τις γελοιότητες του παρασκηνίου. Δε φτάνει αυτό. Ο ΒΕΝΙ επιμένει στην αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Κωσταράκου, γιατί ο τελευταίος πρόβαλε αντίθετη γνώμη για το θέμα του γένους των υποψήφιων αξιωματικών. Δημοκρατικότατος ο κ. Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
 •   Η Ημερησία Διάταξη του αποχωρούντος Αρχηγού, κ. Κ. Γκίνη, εξαφανίζεται επειδή εμπεριείχε αιχμές.
 • Ενώ οι κυβερνώντες, άπαντες, κόπτονται, υποκριτικά, για τον περιορισμό του υδροκεφαλισμού στην κορυφή, αυξάνουν τους Αντιστράτηγους από 10 σε 12! Για να βολευτούν όλοι! Όλοι οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί δε διαθέτουν άνω των 6 Αντιστράτηγων!
 • Όπως πληροφορούμαι, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ετοιμάσει εισήγηση παραμονής όλων των Αρχηγών. Βρήκε, όμως, τον κ. Σαμαρά να κρατάει άλλο «χαρτάκι» των παρασυναγώγων. Δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω.
 • Ο κ. Φ. Κουβέλης, απογοητευτικά «ολίγος», άφησε τα παλαιοκομματικά παράσιτα να χορέψουν. Τι ωραία θα ήταν εάν εμιμείτο τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη, όταν, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – Αριστεράς, το ’89, απαγόρευσε να «βάλουν χέρι» στο Στράτευμα. Άλλος ο Χαρίλαος…
Αφού προηγήθηκαν όλα αυτά, συνήλθε το θλιβερό ΚΥΣΕΑ.

ΚΥΣΕΑ

Τι εστί ΚΥΣΕΑ; Καθώς λέει ο τίτλος, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Άμυνας. Εφεύρημα της Α΄ Παπανδρεϊκής περιόδου. Πολυμελές κονκλάβιο ανευθυνοϋπεύθυνων για διάχυση ευθυνών. Πετάει ο αρμόδιος Υπουργός ένα θέμα στο ΚΥΣΕΑ (εξοπλιστικό ή κρίσεων) και αυτό είναι. «Το αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ», έλεγαν οι Τσοχατζοσμώκοι. Και κανείς από τους ψηφίσαντες δεν είχε πάρει χαμπάρι. Προχθές, για τους Αρχηγούς, ψήφισαν οι κ.κ. Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Στουρνάρας, Λιβιεράτος κ.ά. Είναι να μη γελάσει κανείς; Στην Τουρκία το αντίστοιχο Συμβούλιο για κρίσεις Αρχηγών είναι τριμελές (Πρωθυπουργός – ΥΕΘΑ – Α/ΓΕΕΘΑ) και για εξοπλισμούς προστίθεται ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών. Ο τελευταίος δεν είναι, βέβαια, ούτε κάποιος Βασιλάκος ούτε Σμπώκος.

Η θητεία

Όλα τα σοβαρά κράτη, και ιδιαίτερα αυτά του ΝΑΤΟ, έχουν καθιερώσει με νόμο θητεία Αρχηγού (διετή ή τριετή), ώστε οι Επιτελάρχες να παύσουν να είναι έρμαια πολιτικών, ενίοτε εντελώς ανεπαρκών. Η θητεία είναι θεσμός. Θητεία, στα καθ’ ημάς, είχε καθιερωθεί επί κ. Γ. Παπαντωνίου. Ήρθε, όμως, η εθνική πατριωτική Δεξιά της αξιοκρατίας, με τον κ. Μεϊμαράκη, και την κατάργησε. Ακολούθησαν οι «δημοκράτες – σοσιαλιστές», κ.κ. Βενιζέλος – Μπεγλίτης, που ασπάσθηκαν τη θεωρία Μεϊμαράκη. Εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για καθιέρωση της θητείας, ώστε να παύσουν οι σημερινές γελοιότητες, υπάρχει υπνώττουσα σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου από 4 μηνών. Αναζητήστε την, κ. Παναγιωτόπουλε, αν δε θέλετε να σας βάλουν στον ίδιο πίνακα Μεϊμαράκη – Βενιζέλου – Μπεγλίτη. Το «Π» έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη το πρόβλημα.

Τα επακόλουθα

Το «τσουνάμι» της κορυφής θα προκαλέσει ανάλογες αναταράξεις παρακάτω. Όταν, μάλιστα, οι κρίσεις δε γίνονται αξιοκρατικά, αλλά με «χαρτάκια» που πηγαινοέρχονται από παραεξουσιαστικά κέντρα του ΥΕΘΑ. Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της τρικυμίας θα είναι τεράστιες τώρα που από τα Ταμεία των Επιτελείων λείπουν λεφτά για καύσιμα και ανταλλακτικά. Αλλά αυτά δεν απασχολούν τους κρατούντες… Τεράστια έξοδα άνευ λόγου, στον βρόντο… Θα μου συγχωρεθεί το ότι, ευρισκόμενος σε παρορμητική κατάσταση, οργισμένος, θα κλείσω με έναν στίχο από την Αμοργό, του αείμνηστου συμπατριώτη μου Νίκου Γκάτσου:

Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις από τη Χώρα.

* Ο Κων. Φράγκος είναι Υπτγος ε.α. –
DEA Πανεπιστημίου Σορβόννης
στην Πολιτική Άμυνας –
Αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φράγκος, τώρα και στη Γαλλία. Συνέντευξη του πρώην Α/ΓΕΣ σε γαλλικό κανάλι

Φράγκος κατά ακροδεξιών που τον εμπλέκουν με τη πολιτική. ΒΙΝΤΕΟ


Ο Φράγκος μιλά για την πολιτική, τη Τουρκία και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


 

ΣΧΟΛΙΑ