Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν Κωσταράκο για πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO

30.08.2014 | 00:01
Η αμερικανική ψήφος θα είναι η καθοριστική για την εκλογή του νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO. Θέση που ως γνωστόν διεκδικεί ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο. Τα νέα από τις ΗΠΑ δεν είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert οι αμερικανοί “προκρίνουν ως πιο ενδεδειγμένη λύση την εκλογή του υποψηφίου από την Ιταλία”.

Ο Ιταλος Αρχηγός Luigi Binelli Mantelli, μπορεί να μην έχει τις εξαιρετικές προσωπικές που έχει ο Μιχαήλ Κωσταράκος με τον Αμερικανό Αρχηγό Μάρτιν Ντέμπσεϋ, η χώρα του όμως είναι σαφές ότι έχει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις νατοϊκές επιχειρήσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες.

Είχαμε ξαναγράψει ότι σε τέτοιο επίπεδο αποφάσεων οι προσωπικές σχέσεις δεν είναι βέβαια αδιάφορες δεν μπορούν όμως να είναι πάνω από τα συμφέροντα κάθε χώρας. Και στην περίπτωση της εκλογής της 20ης Σεπτεμβρίου οι αμερικανοί έχουν αποφασίσει ότι ο Ιταλός ναύαρχος είναι προτιμότερη λύση από τον Έλληνα στρατηγό.

Δεν αποκλείεται να “μέτρησε” η τουρκική δυσαρέσκεια που σίγουρα θα εκδηλωνόταν σε περίπτωση εκλογής Έλληνα σε μια τόσο υψηλή νατοϊκή θέση.

Στο ΥΠΕΘΑ πάντως υποστηρίζουν ότι ακόμη η υπόθεση δεν θεωρείται οριστικά χαμένη, ποντάροντας στην σχεδόν ετήσια “προεκλογική εκστρατεία” που έκανε μεθοδικά ο Α/ΓΕΕΘΑ έχοντας “χτίσει” πολύ καλές επαφές σχεδόν μ΄όλους τους Αρχηγούς των κρατών μελών που θα ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Η ψήφος τους βέβαια δεν είναι “προσωπική” αλλά “εθνική”. Ψηφίζουν με εντολή από τις κυβερνήσεις τους.

Σε περίπτωση μη εκλογής του Κωσταράκου δεν αλλάζουν πολλά στην υπόθεση των κρίσεων . Αντί για τον Δεκέμβριο θα γίνουν κανονικά τον Μάρτιο. Αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Κωσταράκου για την θέση στο NATO


Οριστικά κι επίσημα ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος υποψήφιος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής NATOΣυνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: "Κάναμε την κρίση ευκαιρία και μεταμορφώσαμε τις ΕΔ"!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ