Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Οι αρχές εξετάζουν τις σχέσεις του μακελάρη του Μάντσεστερ με άλλους τρομοκράτες

25.05.2017 | 09:24
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα. Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη. Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ. Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Ακόμα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Λιβύης, ο μικρότερος αδελφός του μακελάρη, Χασάμ Αμπέντι, ο οποίος συνελήφθη στις 24.05.2017 ομολόγησε ότι τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του Σαλμάν Αμπέντι είναι τζιχαντιστές. Η αστυνομία της κυβέρνησης που συνέλαβε τον 20χρονο έβγαλε στο φως της δημοσιότητας και φωτογραφία του νεαρού που κρατείται. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο αδελφός του μακελάρη ετοίμαζε νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ γνώριζε και την παραμικρή λεπτομέρεια για το σχέδιο του 22χρονου.

Φωτογραφία: ο 20χρονος αδερφός του Μακελάρη, ΧασέμΩστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμα και ο πατέρας του μακελάρη ήταν μέλος της Αλ Κάιντα ήδη από το 1994 γεγονός το οποίο περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. "Ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη μία μέρα μετά τη σύλληψη του Χασέμ, του αδελφού του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης", δήλωσε ο Άχμεντ Μπιν Σάλεμ, ένας εκπρόσωπος της Δύναμης Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). νωρίτερα σήμερα (24.05.2017). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά άντρες του στρατού κατέβηκαν από δυο αμάξια, τον ακινητοποιήσαν και τον συνέλαβαν.
Ο Ραμαζάντ Αμπέντε, ο οποίος κρατείται στην Τρίπολη, υποστήριζε ότι ο γιος του είναι αθώος και πως είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

Φωτογραφία: O πατέρας του μακελάρη, Ραμαντάν ΑμπεντίΟι πρώτες δηλώσεις μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι γείτονες του 22χρονου είχαν πει ότι περπατούσε στο δρόμο και έλεγε προσευχές και συμπεριφερόταν περίεργα. Οι γείτονες μίλησαν και για την οικογένεια του Αμπέντι. Περιέγραψαν μια «σούπερ θρήσκα» οικογένεια, με 10 παιδιά.

Πιστεύεται ότι ο 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, όπου επίσης δρα ο ISIS και όπου συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία φίλου του που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου, «είχε πάει στη Λιβύη πριν από 3 εβδομάδες και επέστρεψε πρόσφατα, πριν από μερικές μέρες».

Φωτογραφία: O  μικρός αδερφός του μακελάρη που επίσης συννελήφθηΟ Σαλμάν Αμπεντί φαίνεται ότι είχε εκπαιδευτεί υπό άκρα μυστικότητα από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Συρία και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερο τρόμο. Και φόβο πως δεν έδρασε μόνος του, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη και να απειλήσει με νέες επιθέσεις). Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες του BBC, είναι βέβαιο πως είχε συνεργό, αφού πιστεύεται πως ο 22χρονος μετέφερε τη βόμβα στο σημείο της επίθεσης και ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευαστεί από άγνωστο, ακόμα άτομο.


Μέχρι στιγμής, οι βρετανικές Αρχές έχουν συλλάβει πέντε υπόπτους για την επίθεση - οι δυο πρόκειται για τα αδέλφια του μακελάρη.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ