Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Δημήτρης Καιρίδης BLOG

Οι εκλογές στην Ουγγαρία και το μέλλον της Ευρώπης

04.04.2018 | 09:47
Του Δημήτρη Καιρίδη

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων στο κέντρο της Ευρώπης. Στις 8 Απριλίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα κερδίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτωρα Ορμπάν. Ο Ορμπάν κυβερνά την Ουγγαρία αδιάλειπτα από το 2010 κι αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία του. Υπήρξε πρωθυπουργός και την τετραετία 1998-2002. Με άλλα λόγια, είναι ο ηγέτης που έχει καθορίσει τη μετακομουνιστική Ουγγαρία.

Η φήμη του Ορμπάν ξεπερνά τη μικρή του χώρα, κυρίως γιατί εκπροσωπεί ένα πολιτικό μοντέλο που βρίσκεται σε άνοδο. Ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που αμφισβήτησε ανοικτά τα φιλελεύθερα θέσφατα των Βρυξελλών και μίλησε ανοικτά υπέρ μιας αντι-φιλελεύθερης δημοκρατίας (illiberal democracy). Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016 δεν δίστασε να κονταροχτυπηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, να κερδίσει με το μέρος του βασικούς της συμμάχους, όπως η Αυστρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, και να «επιβάλει» μια σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό.

Παρά το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος για την Ουγγαρία, αφού η χώρα δεν έχει εξωτερική μετανάστευση, ο Ορμπάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πιο αποφασισμένο υπερασπιστή της χριστιανικής Ευρώπης, ενάντια στις «πολυπολιτισμικές Βρυξέλλες». Χάρη και στην οικονομική ανάπτυξη της Ουγγαρίας, που έφτασε το 4,2% αύξηση του ΑΕΠ το 2017, αλλά, κυρίως, εξαιτίας της πολυδιάσπασης της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, ο Ορμπάν μπορεί να είναι αισιόδοξος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ορμπάν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως η Μέρκελ και η Νέα Δημοκρατία. Μεγάλο μέρος της μάχης για τον καθορισμό της Ευρώπης του μέλλοντος λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης, του κεντροδεξιού ΕΛΚ. Υπό αυτή την έννοια, οι ουγγρικές εκλογές έχουν το δικό τους πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ