Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές τηρούν το σχέδιο Μινσκ

23.09.2014 | 18:11
Οι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν να αποσύρουν το πυροβολικό τους στην ανατολική Ουκρανία, από τα σημεία όπου ο ουκρανικός στρατός έπραξε το ίδιο, σύμφωνα με όσα είχαν τεθεί υπό διαπραγμάτευση κατά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

"Αποσύραμε το πυροβολικό μας από τις περιοχές όπου οι δυνάμεις του τακτικού ουκρανικού στρατού έπραξαν το ίδιο. Στα σημεία όπου το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού δεν έχει αποσυρθεί, δεν έχουμε αποσύρει το δικό μας", δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, "πρωθυπουργός" της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

"Όλα αυτά αφορούν τα κανόνια πυροβολικού διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών", διευκρίνισε.

Κείμενο που υπογράφηκε το Σάββατο στο Μινσκ προβλέπει την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου εννέα σημείων για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και την απόσυρση των όπλων βαρέος πυροβολικού από τα δύο στρατόπεδα, παγώνοντας θεωρητικά τη σύγκρουση στις παρούσες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών.

Ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ανακοινώσει ότι άρχισε να εφαρμόζει διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο, εκτός από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προβλέπει κατάπαυση του πυρός έως ότου η εκεχειρία εφαρμοσθεί σε όλες τις περιοχές, καθώς και απαγόρευση των πτήσεων στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ιδιαίτερα εύθραυστη η εκεχειρία παρά το σχέδιο Μινσκ

Κριμαία: 4.000 ρώσοι στρατιώτες στα "διοικητικά σύνορα" με την Ουκρανία

Γιατσενιούκ: Oι ουκρανικές δυνάμεις να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα μάχης 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ