Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τους Κούρδους με 41.000 χειροβομβίδες και 60.000 αντιαρματικά

25.02.2016 | 07:08
Η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας αποτελεί σημείο τριβής με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις δυνάμεις των Κούρδων Peshmerga και μάλιστα σύντομα θα τους παραδώσουν 5.000.000 πυρομαχικά.

Σύμφωνα με αναφορά του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας με θέμα τον ετήσιο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι υποστήριξε πως οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το στρατιωτικό σώμα των Κούρδων Peshmerga που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με περισσότερα από 65 εκατομμύρια σφαίες, 41.000 χειροβομβίδες, 115.000 όλμους, 60.000 αντιαρματικά και 56000 ρουκέτες για RPG και άλλα 45000 πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων, αντιαρματικών, πολυβόλων κλπ.

Παράλληλα έχουν ενισχύσει τους Κούρδους μαχητές με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πάνω από 150 οχήματα μεταξύ των οποίων ασθενοφόρα και ειδικά τεθωρακισμένα για την αντιμετώπιση ναρκών. Αποκάλυψε δε ότι 5.000.000 σφαίρες βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς τους Κούρδους.

Ο κ. Κέρι δεν κατονόμασε ποια ακριβώς Κουρδική οργάνωση είναι ο παραλήπτης των όπλων και πυρομαχικών. Είπε μόνο ότι στέλνουμε βοήθεια στους peshmerga.

Οι δηλώσεις του κ. Κέρι αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από την ηγεσία της Τουρκίας, η οποία έχει στοχοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας κατηγορώντας τους για συνεργασία με το PKK.
Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG) ως τρομοκράτες, κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται και αυτό αποτελεί σημείο τριβής.

Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι θα αδράξουν την ευκαιρία στη Συρία και θα δημιουργήσουν αυτόνομο κουρδικό θύλακα όπως έγινε και στην περίπτωση των Κούρδων του Ιράκ, κάτι που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία Κουρδικού κράτους στην περιοχή.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ