Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ θέλουν να φυλακιστεί ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια

15.11.2018 | 17:40
Το αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico μετά την γνωστοποίηση ότι ο Γκρουέφσκι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία.

“Μετά από διεξοδική και διαφανή νομική διαδικασία, ο Γκρουέφσκι καταδικάστηκε από τα ‘μακεδονικά’ δικαστήρια για κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση”, δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Η καταδίκη του έχει επικυρωθεί πολλαπλώς. Επιπροσθέτως, ο κ. Γκρουέφσκι καταδικάστηκε για τέσσερις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις […] πιστεύουμε πως η ‘μακεδονική’ νομική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει δεόντως και ο κ. Γκρουέφσκι πρέπει να λογοδοτήσει εντός του ‘μακεδονικού’ νομικού συστήματος”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα Σκόπια αναμένουν την έκδοση του Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Όρμπαν. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ουγγαρία, ως ευρωπαϊκό κράτος-μέλος και φίλος και εταίρος που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική μας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων σε ανώτατα επίπεδα”, δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πΓΔΜ.

“Δεν αναμένουμε από την Ουγγαρία να προσφέρει καταφύγιο σε άτομα που έχουν ζημιώσει τους πολίτες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας'”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το γραφείο του Όρμπαν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχει λάβει αίτημα ασύλου. “Με δεδομένο ότι ήταν πρωθυπουργός στη χώρα του για δέκα χρόνια, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει το αίτημά του ασύλου για λόγους ασφαλείας και να εισακουστεί στην έδρα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη”, αναφέρει δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

“Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να παρέμβουμε σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών και θεωρούμε την αξιολόγηση του αιτήματος ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της ‘Μακεδονίας’ ως ένα αποκλειστικά νομικό ζήτημα”, σημείωσε.

Το ουγγρικό πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για το πώς ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου είχε κατασχεθεί από τις αρχές της χώρας του κατάφερε να εισέλθει στη χώρα. Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση, γράφει το Politico. 

Πηγή: Newsit.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ