Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Το σενάριο που βλέπει ότι οι ΗΠΑ θέλουν το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για δημιουργία βάσης

21.03.2018 | 17:49
To αεροδρόμιο της Ανδραβίδας φέρεται να συμπεριλαμβάνεται τον κατάλογο των Αμερικανών με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες επιθυμούν να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση, μετά την επερχόμενη αποχώρησή τους από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η εκδοχή αυτή πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σήμερα(21.3.2018) “Το Βήμα” στις δεύτερες σκέψεις της Ουάσιγκτον για τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία αλλά και τα σενάρια ενίσχυσης της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και η Πελοπόννησος

“Υπάρχει και κάτι άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις βάσεις , καθώς δεν τους φτάνει η μία βάση στη Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή), αναφέρει το Βήμα. Γι αυτό ζητούν μια πρόσθετη βάση στη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Πως προέκυψε το σενάριο

Από την άλλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press, οι ΗΠΑ συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Έτσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και παίρνουν όλα τα μέτρα. Το θέμα είναι πού θα εγκαταστήσουν αυτή τη βάση τη στιγμή που η Σούδα δεν χωράει ούτε ένα drone. Όπως αναφερει το Βήμα οι ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.

Η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιντσιρλίκ αποτελούσε κεντρικής σημασίας βάση στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους για πολλά χρόνια, ωστόσο η σύγκρουση συμφερόντων στη Συρία έχει προκαλέσει χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι οι κύριοι χρήστες της αεροπορικής βάσης, αν και χρησιμοποιείται επίσης από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και από τη Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία.

Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ φιλοξενεί συμπλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με περίπου πέντε χιλιάδες αεροπόρους, με αρκετές εκατοντάδες αεροπόρων από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επίσης παρόντες, από τα τέλη του 2002. Η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 3.048 m (10.000 ft) που βρίσκεται μεταξύ των περίπου 57 καταφυγίων αεροσκαφών. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα στη βάση.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ