Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος

26.08.2017 | 16:30
Πρώτη δημοσίευση: 2017-08-26 13:29:45
Tελευταία ενημέρωση:2017-08-26 14:30:45


Οι ιρακινές δυνάμεις εξεδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από το 70% της πόλης Ταλ Αφάρ, ενός προπυργίου των τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διοικητές του στρατού.


Η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου ανεφοδιασμού που συνδέει τη Συρία με το πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου. Από εκεί προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η επίλεκτη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία "απελευθέρωσε την συνοικία γύρω από την ακρόπολη...και ύψωσε την ιρακινή σημαία στην κορυφή του κτιρίου της ακρόπολης", αναφέρει ανακοίνωση της ιρακινής διοίκησης κοινών επιχειρήσεων. Μεγάλο τμήμα της ακρόπολης που ανάγεται στην οθωμανική εποχή, καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές στο τέλος του 2014.

Η Ταλ Αφάρ, η οποία προπολεμικά αριθμούσε περίπου 200.000 κατοίκους, είναι ο τελευταίος στόχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από εκστρατεία που διήρκεσε εννέα μήνες και κατέστρεψε σημαντικό τμήμα της πόλης, της μεγαλύτερης στο βόρειο Ιράκ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Ταλ Αφάρ αναμένεται να καταληφθεί πλήρως από τις ιρακινές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Η σύντομη πτώση του ΙΚ στην Ταλ Αφάρ, απ΄όπου προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, επιβεβαιώνει τις αναφορές του ιρακινού στρατού ότι οι τζιχαντιστές είναι αποδυναμωμένοι στις περιοχές δυτικά της Μοσούλης.

Έως και 2.000 τζιχαντιστές πιστεύεται ότι υπερασπίζονταν την Ταλ Αφάρ όταν ξεκίνησε η υπό της ΗΠΑ επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της στις 20 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, η επιτιθέμενη πλευρά αριθμούσε 50.000 στρατιώτες.

"Η πόλη Ταλ Αφάρ πρόκειται να πέσει πλήρως στα χέρια των δυνάμεών μας, μόνο 5% παραμένει" υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του στρατού.

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχήμ αλ-Τζααφάρι είχε δηλώσει "Το 70% της πόλης απελευθερώθηκε...Με την βοήθεια του Θεού, το υπόλοιπο τμήμα θα απελευθερωθεί σύντομα".ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ