Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Οι ηθοποιοί και οι πολιτικοί πρέπει να αποσύρονται έγκαιρα" - Άρθρο - κεραυνός για τον Πάγκαλο

07.05.2014 | 00:01
Η σχέση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν ποτέ εύκολη. Μπορεί να μην είχε περάσει ποτέ από το ΥΠΕΘΑ, ωστόσο πολύ συχνά ασχολείτο με τα θέματα των ΕΔ και πάντα προκαλούσε αντισράσεις. Τελευταία φορά που κατόρθωσε να ξεσηκώσεις θύελλα αντιδράσεων ήταν όταν μίλησε για την "αντιπαραγωγικότητα" των στρατιωτικών.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος μ΄ ένα άρθρο του αποδομεί τις απόψεις Πάγκαλου. Κι όχι μόνο αυτές που αφορούν στους στρατιωτικούς...

Του Κων. Φράγκου*

Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες
που συναπαρτίζουν τον Ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό
κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά
προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμη και στην περίπτωση
που βρεθούν στην ανάγκη να διεξαγάγουν ένα πόλεμο.
Π. Κονδύλης, (Θεωρία Πολέμου 1995)


Το σημερινό μου κείμενο αναφέρεται στον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος δεν είναι άσχετος με τα τεκταινόμενα στις Ε.Δ. από το 1996, όταν ανέλαβε ως ΥΠ.ΕΞ. Κάθε άλλο. Το μαρτυρά, εξάλλου η επιλογή του από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, μόλις προς διμήνου, για να εκπροσωπήσει το ΥΕΘΑ σε Νατοϊκό φόρουμ. Ειρήσθω εν παροδώ ότι η κίνηση αυτή του κ. Δ. Αβραμόπουλου, τον οποίο ο κ. Θ.Π. είχε αποκαλέσει παλαιότερα «Κύριο Τίποτα» και «Μπλέϊζερ που μιλά» θεωρήθηκε ως εκδήλωση σαρκασμού του Αρκάδος Υπουργού και κάτι τέτοιο ήταν.. Ο κ. Θ.Π. δεν το αντελήφθη γιατί ήθελε να βγει από την αφάνεια... Το να ανατίθεται, όμως, η εκπροσώπηση των Ε.Δ. τα στελέχη των οποίων ο ρέκτης Υπουργός είχε καταγγείλει αδιάντροπα ως «αντιπαραγωγικά μέλη της κοινωνίας» δεν φαίνεται τόσο αστείο, θα πω απαράδεκτο.
Το 1996, λοιπόν, ο κ. Θ.Π. υπέστη το βάπτισμα στα Αμυντικά με την κρίση – φιάσκο της Ύμιας του οποίου μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει ο ίδιος. Πέραν αυτού ο κ. Θ.Π. είχε στο κύτταρό του το χακί γιατί είναι εγγονός του θρυλικού Στρατηγού και Δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο Στρατηγός και ο εγγονός

Δεν προτίθεμαι να διδάξω ιστορία. Ο κ. Θ.Π. ήταν στα νιάτα του κομμουνιστής, κατόπιν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, στο ΚΚΕ εσωτ. και κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ. Πριν όμως προχωρήσω θ΄ αναφερθώ ελάχιστα στον γενναίο Στρατηγό – παπού.


Κάνω ένα άλμα...89 ετών προς τα πίσω. Διαβάζω τις σελίδες που αναφέρονται στον Στρατηγό – βουλευτή – Πρωθυπουργό – Δικτάτορα Θ. Πάγκαλο στο σπουδαίο βιβλίο «Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ» του μεγάλου δημοσιογράφου Γρ. Δαφνή. Παρατηρώ ότι ο χαρακτήρας του νεοτέρου Παγκάλου – εγγονού συμπίπτει με αυτού του Στρατηγού. Ιδιαίτερα στο ΕΙΠΑ – ΞΕΙΠΑ, στη γενναιότητα δεν νομίζω, τα περισσότερα συνάγω από την κήρυξη της δικτατορίας (25 Ιουνίου 1925) όπως περιγράφεται στο βιβλίο.

Στα σύγχρονα
Ερχόμαστε ξανά στον εγγονό: Παραμονή Χριστουγέννων 1995. Το τουρκικό φορτηγό ΦΙΓΚΕΝ ΑΚΑΤ προσάραξε στα Ύμια (ή το οδήγησαν να προσαράξει). Η Χώρα βρισκόταν υπό παντελή ακυβερνησία με ….Κυβερνήτη την κ. Μιμή Λιάνη Παπανδρέου, ΥΠ.ΕΞ. τον κ. Παπούλια και ΥΕΘΑ τον κ. Γ. Αρσένη, στρατιωτική Ηγεσία δότη, από απόστρατους κομματικούς! Ένας απλός χειρισμός των 2 υπουργών ήταν αρκετός για να εκτονωθεί η κρίση που παρολίγο να οδηγήσει στον Αρμαγεδδώνα 2 χώρες. Η παραλυσία ήταν πλήρης. Συνέβαινε ότι , προφητικά, περιγράφει ο μέγας Έλλην φιλόσοφος, αείμνηστος, Π. Κονδύλης κάτω από τον τίτλο. Τέλη Ιανουαρίου αναλαμβάνει Κυβέρνηση Σημίτη (με ΥΠ.ΕΞ. τον κ. Θ.Π.) στην κορύφωση της κρίσης.

Ο νέος ΥΠ. ΕΞ. ψύχραιμος εξ ιδιοσυγκρασίας αντί ν’ αρπάξει τη λοιπή κουστωδία να καθίσουν στο τραπέζι, ασχολήθηκε με το να δίνει συνεντεύξεις στα κανάλια. Έβλεπαν οι Τούρκοι, κατάπληκτοι απέναντι, την οπερέτα της διάλυσης με πρωταγωνιστές τους Έλληνες «υπεύθυνους» Ηγέτες και κατάλαβαν ότι έπρεπε ν’ αρπάξουν την ευκαιρία. Και το κατάφεραν. Υποστήκαμε ακόμη ένα εξευτελισμό (οι Ε.Δ. καταρρακώθηκαν άδικα) που θα είχαμε αποφύγει αν υπήρξε στοιχειώδης επάρκεια της πολιτικοστρατιωτικής Ηγεσίας. Μέγας συνυπεύθυνος ο κ. Θ. Πάγκαλος.


Την επιούσα του εξευτελισμού, από του βήματος της Βουλής, ο τότε Πρωθυπουργός, χλωμός και τρέμων δήλωνε:
- Υπήρξε έλλειμμα δυνάμεως.
- Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους για την βοήθεια των προς εξομάλυνση της κρίσης.

Δεν θ’ αναφερθώ στους ακούσιους καυγάδες και ανταλλαγή υβρεολογιών του ΥΠ.ΕΞ. με τον Αρχιστράτηγο που προκάλεσαν τον χλευασμό των πάντων.
Ακολούθησε η υπόθεση Οτσαλάν, ο χειρισμός της οποίας από τον κ. Θ.Π. προκάλεσε ένα ακόμα εξευτελισμό στη Χώρα που μαζί με το προηγούμενο της Ύμιας έτρωσε και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Θ.Π. αντικαταστάθηκε, επιτέλους, αλλά, δυστυχώς, από ένα χειρότερό του, εντελώς ανεπαρκή, τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος χόρευε ζεϊμπέκικο για να τέρψη τον Τούρκου ομόλογό του, επιβήτορα της Ελληνικής Πολιτικής Ηγεσίας όπως θα δούμε πιο κάτω.

Η Κατάπτυστη συμφωνία Μαδρίτης (1928)

Οι προφορικές ευχαριστίες Σημίτη για Ύμια προς τους Αμερικανούς έπρεπε να συμπληρωθεί με κείμενα. Τον Οκτώβριο 1998 αμφότεροι οι εθνικοί ήρωες και υποτελείς κ. Κ.Σ. – Θ.Π. υπέγραψαν περιδεείς, με κυβιστήσεις και τεμενάδες, με τους Τούρκους ομολόγους τους κ. Ντεμιρέλ και Γιλμάζ (υπό το βλέμμα της Αμερικανίδας ΥΠ.ΕΞ. κ. Μ. Ολμπράιτ) ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο χωρίς κανένα αντάλλαγμα από μέρους της!! Γίναμε πατσαβούρες και δεν πρέπει να διερωτώμεθα γιατί σήμερα οι τούρκικες φρεγάτες κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο! Δώσαμε δικαιώματα κυριαρχίας και ελάβαμε ένα περιποιημένο καζάν τεπί!
Σήμερα ο κ. Θ.Π., πάντοτε αμετροεπής, καθυβρίζει τον κ. Τσίπρα ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου με το να αποσύρει από την Ευρωλίστα την κ. Σουλεϊμάν. Ίσως να έχει δίκιο. Ξέχασε εύκολα τις δικές του επικύψεις στους Τούρκους. Φρονεί, όπως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί, ότι η μνήμη των Ελλήνων είναι κοντή, ρηχή και θολή. Φοβούμαι ότι είναι γιατί αλλιώς θα είχαμε στείλει προ πολλού στον αγύριστο Παγκαλοσημίτιδες και όχι μόνο.

Και άλλα ΕΙΠΑ – ΞΕΙΠΑ του ήρωά μας

2009: Δηλώνει: Αν ο Γιωργάκης γίνει Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εγώ θα απέλθω από το κόμμα. Σε λίγους μήνες στηρίζει την εκλογή του Γιωργάκη.
2009: Αντιπρόεδρος της υπό Γιωργάκη, του οποίου γνώριζε καλά το ποιόν, Κυβέρνησης. Έργο μηδενικό. Έβλεπε τη Χώρα να βυθίζεται χωρίς να συγκινείται.
1996 – 98: Επί Κυβέρνησης Σημίτη υπέγραψε με χειροκροτήματα τις ληστρικές συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων με εισηγητή Άκη.
2014: Δηλώνει ότι ο Άκης δεν έκανε ούτε για θυρωρός του Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (ΒΗΜΑ FM 12.01.14)
2007: Ο καθηγητής κ. Γ. Γραμματικάκης υποστηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου, στην Αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάγκαλος περνάει γενεές δεκατέσσερις τον σοφό καθηγητή.
2014: Δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ΠΟΤΑΜΙ λόγω παρουσίας του Γραμματικάκη που τον θεωρεί σοφότερο άνθρωπο της Ευρώπης (ΝΕΑ 10-04-14). Άλλος είναι ο λόγος…
Προσθέτω ακόμη μερικά δείγματα Παγκάλιας αμετροέπειας :
• Είναι ψεύτης (για τον Πρόεδρο Κλίντον).
• Γίγαντας με μυαλό νάνου (Για την Γερμανία).
• Αιμοσταγής δολοφόνος που θέλει να σύρει τις αιματοβαμμένες μπότες της στα κόκκινα χαλιά της Ευρώπης (Για την Τουρκία. Ξέχασε την συμφωνία Μαδρίτης όπου έγλυψε τις αιματοβαμμένες μπότες).
• Βουτυρομπεμπές (Για τον Κώστα Καραμανλή).
• Αποκόμματα και κουρέλια (Τον ΣΥΝ, από τον οποίο προερχόταν).

Επίλογος
Οι πολιτικοί και οι ηθοποιοί πρέπει
ν’ αποσύρονται εγκαίρως. Καλλίτερα οι
πολίτες να ρωτούν γιατί λείπουν παρά
γιατί παραμένουν ενοχλούντες.
Μαρίκα Κοτοπούλη**


Ο κ. Θ.Π., Μαθουσάλας, πλέον, πολιτικός, βλάψας τα μάλα τη Χώρα, έπρεπε να είχε αποσυρθεί από 20ετίας. Δεν μπορεί όμως ν’ αυτοπειθαρχηθεί. Πάσχει από το λεγόμενο, ψυχιατρικά, στερητικό σύνδρομο της Εξουσίας και δεν παύει, ocasione data, να πετάγεται εκεί που δεν τον σπέρνουν και να κάνει δηλώσεις, επί παντός επιστητού. Δεν θα έλεγα «σαν π…………..» γιατί θα ήταν απρεπές.
Τον διευκολύνει σ’ αυτό και η μεγαλοψυχία του ΔΟΛ και ιδιαίτερα του κ. Σ. Ψυχάρη που του διαθέτει τέσσερα μέσα, (2 εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και το MEGA), όπου εμφανίζεται αποκλειστικά. Ο κ. Σ.Ψ. δεν είναι αχάριστος, όπως η πλειοψηφία των πολιτικών, και δεν λησμονεί ότι το αξέχαστο ντούο χάρμα (Σημίτης – Πάγκαλος) τον είχαν διορίσει Διοικητή του Αγίου Όρους.
Συμβαίνει και κάτι άλλο στον κ. Θ.Π., το οποίο αφορά και τον κ. Ε. Βενιζέλο. Πάσχουν αμφότεροι απ’ αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν folie de grandeur. Νομίζουν ότι είναι ογκόλιθοι της πολιτικής ενώ είναι απλώς παραγωγοί τεράστιων πομφολύγων. Ισχύει γι’ αυτούς το λεχθέν υπό του Σωκράτους: «Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διήστησι τους δε ανόητους ανθρώπους το οίημα».


Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά


** Η φοβερή και τεράστια Μ.Κ. είχε προσθέσει και το εξής σπαρταριστό για τους οσφυκάμπτες Έλληνες πολιτικούς: «Αυτοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται δωσίλογοι αλλά δωσίκ…………». Επαληθεύθηκε πλήρως και στην τελευταία περίοδο όπου Γιωργάκης, Παπακωνσταντίνου, Μπένι, Παπαδήμος τα έδιναν όλα, με επικύψεις, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, στους δανειστές και τοκογλύφους. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ