Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Οι κυρώσεις της ΕΕ θα πλήξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία"

13.05.2014 | 14:04
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως οι νέες κυρώσεις από την ΕΕ θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να πείσει το Κίεβο να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη μελλοντική δομή της χώρας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την αυτονομία στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ "θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σαφές σήμα προς το Κίεβο για το βάθος της κρίσης" στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο αρνείται ένα "πραγματικό" διάλογο με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
"Η άρνηση των αρχών του Κιέβου για ένα πραγματικό διάλογο με τους αντιπροσώπους των περιφερειών, πρώτα απ' όλα στις νότιες και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην οδό της αποκλιμάκωσης", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία θα παίξουν "αποφασιστικό ρόλο" για την έξοδο από την κρίση. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ  είχε συνάντηση με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ (φωτο) στο αεροδρόμιο του Κιέβου προτού μεταβεί στην Οδησσό, θέατρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.Ο γερμανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες "στρογγυλής τραπέζης", στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, να συμβάλουν στον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και να βελτιώσουν το κλίμα για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαϊου.

Η κατάσταση σε τμήματα της Ουκρανίας παραμένει "επικίνδυνη και απειλητική", είπε ο γερμανός υπουργός και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

"Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειές σας για τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου-- με το Κίεβο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο-- που θα διεξαχθεί εδώ στη χώρα σας, μέσω συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο", πρόσθεσε ο Στάινμαγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιατσενιούκ.

"Ελπίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανή η λήψη μέτρων για την απελευθέρωση των δημόσιων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη και τελικά για τον αφοπλισμό των παράνομων οργανώσεων και την αποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου της βίας", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Γιατσενιούκ ευχαρίστησε τον γερμανό πρώην διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος προεδρεύει στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και ο οποίος ορίστηκε μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στις συνομιλίες "στρογγυλής τραπέζης", που σύμφωνα με το Κίεβο ενδέχεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.
Το Κίεβο αρνείται να ανακοινώσει ποιές ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτές, αλλά ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι "τρομοκράτες"--εννοώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές--δεν μπορούν να λάβουν μέρος.
Η Μόσχα, πάντως, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αν δεν υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ