Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι λουκουμάδες του Πυροβολικού! Τι συμβολίζουν

04.12.2013 | 16:42
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Όπλου του Πυροβολικού, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Οι φωτογραφίες από τον εορτασμό. Το μόνο που λείπει είναι οι ξακουστοί λουκουμάδες που προσφέρουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Γιατί λουκουμάδες; Κάποιοι λένε ότι συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού. Το ΓΕΣ πάντως στην ιστοσελίδα του έχει άλλη εκδοχή που παραπέμπει απλά στη παράδοση της εορτής που ξεκίνησε το 1829. Αναφέροντας τον αποκεφαλισμό της Αγίας Βαρβάρας από τον ίδιο της το πατέρα στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ διαβάζουμε:

“Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο -πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ”.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ