Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Οι μιζαδόροι ...Πινόκιο και πως γίνονται οι αγορές εξοπλισμών - Άρθρο για τα ψεύδη Κάντα

03.02.2014 | 00:01
Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά αυτή των δικαστών - ανακριτών που προσπαθούν να βγάλουν άκρη για την σαπίλα στους εξοπλισμούς. Έχοντας απέναντί τους κατηγορούμενους μιζαδόρους ξέρουν ότι τα όσα λένε δεν είναι πολλές φορές αλήθεια . Ή ακόμη χειρότερα επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό και την δημιουργία εντυπώσεων με στόχο όχι μόνο να γλιτώσουν αυτοί αλλά και οι “προιστάμενοί” τους στην ιεραρχία της μίζας.

Τελευταίο παράδειγμα τα όσα κατέθεσε ο Αντώνης Κάντας εμπλέκοντας κι άλλους στρατιωτικούς.

Το άρθρο που ακολουθεί εξηγεί με ακρίβεια πως γίνεται μια προμήθεια και ποια είναι τα πραγματικά “κλειδιά”. Ένα κείμενο πολύ χρήσιμο και για τον κ.Κάντα σε περίπτωση που πραγματικά δεν πήρε χαμπάρι τίποτα πλην των μιζών . Απίθανο βέβαια.


ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την νέα φάση της δικαστικής διαδικασίας για την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικά προγράμματα, με την συμπληρωματική απολογία του κατηγορουμένου κ. Κάντα πρώην Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ).

Σύμφωνα με τις διαρροές (καθόσον η ανακριτική διαδικασία «είναι μυστική») ο κ. Κάντας αναμειγνύει με νεφελώδη τρόπο ονόματα Στρατιωτικών χωρίς να παρέχει στοιχεία για χρηματισμό τους, ούτε υποστηρίζει βεβαία κάτι τέτοιο αλλά αφήνει υπονοούμενα, σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης της θέσης του, και μετακίνησης ευθυνών στο ΓΕΣ. Συγκεκριμένα αναφέρει ονομαστικά τον τότε Διευθυντή του 4ου ΕΓ/ΓΕΣ , τον Διευθυντή Γ’ Κλάδου και τον Υπαρχηγό ΓΕΣ ως «πρόσωπα-κλειδία» στις διαδικασίες από πλευράς Στρατού. Φαίνεται όμως ότι είτε ο κ. Κάντας αν και Αναπληρωτής ΓΔ για 6 χρόνια, δεν έμαθε τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό και το Σύστημα Προμηθειών των ΕΔ…..είτε πάσχει από επιλεκτική αμνησία.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν κάποια βασικά στοιχεία που αφορούν στον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις στο επίπεδο του ΓΕΣ, στις διαδικασίες και ειδικότερα ποιος ήταν ο ρόλος των θεσμικών θέσεων και προσώπων -κλειδιά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κάντας.

Οι θεσμικές διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού είναι πολυεπίπεδες, πολυδιάστατες, επίπονες και μακροχρόνιες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και καμία σχετική εισήγηση για εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν γίνεται στην πολιτική Ηγεσία εάν δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) μιας και μιλάμε για τον Στρατό Ξηράς, ( μέλη είναι οι 11 Αντιστράτηγοι με Πρόεδρο τον Αρχηγό). Πριν από τις αποφάσεις του ΑΣΣ, γνωμοδοτεί αναλόγως του θέματος είτε το Συμβούλιο Αμυντικής Σχεδιάσεως Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού (ΣΑΣΠΠ) στο οποίο προεδρεύει ο ΑΥ/ΓΕΣ και συμμετέχουν περί τα 20 μέλη (Κλαδάρχες, Διευθυντές Επιτελικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων) είτε το Συμβούλιο Εξοπλισμών (ΣΕ) στο οποίο προεδρεύει ο ΒΥ/ΓΕΣ με σύνθεση παρόμοια του ΣΑΣΠΠ. Από την συλλογικότητα εισηγήσεων, γνωμοδοτήσεων και τέλος αποφάσεων προκύπτει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα ούτε…ένας άνθρωπος κλειδί, ούτε δύο …ούτε τρεις όταν εμπλέκονται «1013»! Αυτές λοιπόν τις συλλογικές αποφάσεις καλείται να διεκπεραιώσει ο αρμόδιος επιτελικός φορέας του ΓΕΣ το 4ο ΕΓ(σήμερα Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας) του οποίου άμεσος προϊστάμενος είναι ο Διευθυντής Γ’ Κλάδου και σε δεύτερο επίπεδο ο ΒΥ/ΓΕΣ.

Ο λαλίστατος κ. Κάντας, ξέχασε να διευκρινίσει στους ανακριτές, μιας και αναφέρθηκε σε ονόματα, ότι το 4ο ΕΓ επικοινωνούσε και ακόμα επικοινωνεί με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διότι αυτός είναι ο επιτελικός φορέας που έχει καθορισθεί από το ΓΕΣ ως Σύνδεσμος επικοινωνίας με αυτή και όχι λόγω της ηθελημένης πρωτοβουλίας του εκάστοτε Διευθυντού του. Εξ άλλου η οποιαδήποτε Αρχική Εντολή Προμήθειας που το ΓΕΣ διαβιβάζει στην ΓΔΕ, την αποστέλλει όχι ως κάποια ανεξάρτητη οντότητα αλλά ως …Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως φαίνεται και από την σχετική ταυτότητα εγγράφου και γι’ αυτό την υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός… Δεν βοηθάει την δικαιοσύνη στο έργο της η παράλειψη μίας θεωρητικά μικρής αλλά σημαντικής λεπτομέρειας.

Δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιον βαθμό έχουν δημιουργηθεί εκτρωματικές παραφυάδες τύπου Κάντα στις ΕΔ, αυτό όμως είναι αντικείμενο της ανακριτικής διαδικασίας. Είναι όμως άτοπο και άδικο ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος ζώντας μέσα από τον γιγαντισμό της ασυδοσίας και της διαφθοράς για να ελαφρύνει την θέση του ή να καλύψει τους όποιους «φίλους» του, να πετάει στον αέρα ονόματα και να προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες του στις διαδικασίες που ακολουθούνται σε στρατιωτικό επίπεδο και είναι θεσμικά κατοχυρωμένες από τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη:

Τι λέει ο Παναγιώτης Καράμπελας για την εμπλοκή του ονόματός του από τον Κάντα 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ