Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ουκρανοί φοβούνται εισβολή από Ρωσία

23.03.2014 | 22:45
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του.
«Αυξάνονται (. . .) έχουν γίνει υψηλότεροι» απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC για τους «κινδύνους» να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», εκτίμησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος βεβαίωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».

Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ