Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Παλαιστίνιοι πρώτοι πελάτες ισραηλινού φυσικού αερίου

08.01.2014 | 00:20
Η Παλαιστίνη είναι ο πρώτος πελάτης του Ισραήλ για το φυσικό αέριο που θα αντλήσει από το κοίτασμα Λεβιάθαν η κοινοπραξία που το εκμεταλλεύεται.

Συγκεκριμένα οι εταίροι του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν ( Noble Energy, Delek Group,Ratio Oil Exploration) υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου με την Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Παλαιστίνης.Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια της Παλαιστίνης.

Πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δις. δολαρίων, το οποίο προβλέπει την εξαγωγή 4,75 δις. κ.μ. αερίου σε μια περίοδο 20 χρόνων. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Ιερουσαλήμ από τον υπουργό Ενέργειας της Παλαιστίνης, κ. Ομάρ Κιτανέχ και τον μεγαλομέτοχο της Delek, κ. Γιτζάκ Τσούβα, παρουσία των διοικήσεων όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών.

<<Θα φέρει ειρήνη σε όλη την περιοχή>>

Ο κ. Τσούβα δήλωσε με αφορμή την υπογραφή πως «μια ισχυρή και σταθερή οικονομία θα φέρει ειρήνη σε όλη την περιοχή… Η οικονομική συνεργασία θα φέρει τις χώρες πιο κοντά και θα θέσει την βάση για την ειρήνη».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, κ. Λόσον Φρίμαν, τόνισε πως «ο Όμιλος ελπίζει να υπογράψει σύντομα κι άλλες συμφωνίες για το Λεβιάθαν, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και για εξαγωγές. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το κοίτασμα όσο πιο γρήγορα γίνεται».


Με το κοίτασμα Λεβιάθαν όπου υπάρχουν 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το Ισραήλ είναι πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο.
Εκτός από την οικονομική σημασία της εν λόγω συμφωνίας, αναλυτές θεωρούν ότι είναι σημαντική και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να αναπτύξει στις σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη.
Βεβαίως άλλοι επισημαίνουν  και την εξάρτηση της Παλαιστίνης από την ενεργειακή αυτή πηγή - θυμίζουν δε το πρόσφατο κλείσιμο από το Ισραήλ της διόδου απ όπου η Παλαιστίνη εισήγαγε πετρέλαιο για τον ηλεκτρικό σταθμό.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ