Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι Παλαιστίνοι βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού»-ΒΙΝΤΕΟ

31.07.2014 | 19:59
  • Οι Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Η ΕΕ καταδίκασε τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας
  • Ο ισραηλινός στρατός «θα τελειώσει τη δουλειά», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, αψηφώντας τις διεθνείς ανησυχίες και επικρίσεις
  • Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ακόμη την επιχείρηση του Ισραήλ, αν και "διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία"


Οι Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε σήμερα ο Πιερ Κρέχενμπιλ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, ο Κρέχενμπιλ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ακραία κατάσταση».

«Πιστεύω ότι ο πληθυσμός (της Γάζας) βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Κρέχενμπιλ επεσήμανε ότι με περίπου 220.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν πλέον αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα «οι συνθήκες ζωής αυτών των προσφύγων είναι ολοένα και πιο επισφαλείς», ενώ υπογράμμισε την έλλειψη μέσων υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

«Χιλιάδες γυναίκες που έχουν καταφύγει στα σχολεία μας είναι έγκυες», πρόσθεσε.

Ο Κρέχενμπιλ επεσήμανε ότι φοβάται μια νέα εισροή αμάχων στα καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη, μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ζητώντας «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ» ο επικεφαλής της UNRWA ζήτησε να κηρυχθεί «άμεσα εκεχειρία και χωρίς προϋποθέσεις», όμως επίσης εκτίμησε ότι «ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί».

Στο μεταξύ η Ισπανία ζήτησε σήμερα από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση ώστε να τερματιστούν «οι σφαγές στη Γάζα», προειδοποιώντας κατά μιας σύρραξης «η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης».

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να κηρυχθεί «άμεση εκεχειρία ώστε να τερματιστούν οι σφαγές που γίνονται στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή ενός εύρους χωρίς προηγούμενο τον 21ο αιώνα», πρόσθεσε. Εξάλλου η σύρραξη αυτή «μπορεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης», εκτίμησε ο Μαργκάγιο.

«Η μόνη λύση, κατά τη γνώμη μας, είναι μια άμεση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες, με μια διαδικασία διαπραγματεύσεων η οποία θα επιτρέψει τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί από το 1948», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός.

Η Μαδρίτη τάσσεται υπέρ «της έναρξης μιας περιόδου διαπραγματεύσεων οι οποίες θα αναφερθούν στις βαθιές ρίζες του προβλήματος, της (παροχής) άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης της Γάζας», σημείωσε ο Μαργκάγιο.

Εξάλλου και η Κούβα εξέφρασε σήμερα «με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη της για τη νέα επίθεση του Ισραήλ» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «απαιτήσει να τερματιστεί αμέσως».

«Η Κούβα επαναλαμβάνει την πιο έντονη καταδίκη της για αυτή τη νέα επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και εκφράζει την ακλόνητη αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αβάνα καλεί τη διεθνή κοινότητα «να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, να απαιτήσει την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την αποκατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών, της παροχής νερού και ηλεκτρικού ώστε να προφυλαχθεί η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αθώων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ΕΕ καταδίκασε τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να διεξαχθεί άμεση έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για αυτή την «απαράδεκτη» ενέργεια.

«Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και μιας αγοράς στην Σετζάγια (συνοικία της πόλης της Γάζας). Είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται εκτοπισμένοι άμαχοι, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε προστατευμένες περιοχές του ΟΗΕ αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον ισραηλινό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και ζητούμε εκ νέου από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν άμεσα το άνοιγμα των οδών ώστε να φτάσει βοήθεια στον πληθυσμό», πρόσθεσε η Άστον.

Δεκαέξι Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν δύο οβίδες έπεσαν σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια, ένα από τα 83 σχολεία της UNRWA που χρησιμοποιούνται για να δέχονται αμάχους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός «θα τελειώσει τη δουλειά», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, αψηφώντας τις διεθνείς ανησυχίες και επικρίσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις όλο και πιο έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση μια εκεχειρία η οποία θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε χθες ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πλήρη του σύνθεση στο Τελ Αβίβ.

«Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», υπογράμμισε.

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέστειλε έγγραφα επιστράτευσης σε άλλους 16.000 εφέδρους. Μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι θα απαλλάξουν έναν ανάλογο αριθμό εφέδρων που θα αποσυρθεί από τα μέτωπα.

Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης που άρχισε την 8η Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ακόμη την επιχείρηση του Ισραήλ, αν και "διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία"

Η Ουάσινγκτον κάλεσε εκ νέου σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κηρύξουν εκεχειρία, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να δηλώνει ότι «διατηρεί ελπίδες» για αυτό, από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται σε μια διήμερη επίσημη επίσκεψη, αρνούμενος όμως να προβλέψει πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί (η εκεχειρία) και όσο το δυνατόν νωρίτερα τόσο το καλύτερο», σχολίασε ο αμερικανός υπουργός.

Ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στο Ισραήλ να αξιοποιήσει αμερικανικές αποθήκες όπλων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες για να ανεφοδιαστεί σε χειροβομβίδες και όλμους, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας σήμερα.

Ο Κέρι είπε νωρίτερα ότι υποστηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει άπραγη και να υπομένει να σκάβονται στοές κάτω από τα σύνορά της, από τις οποίες ξεπηδούν άνθρωποι που φέρουν χειροπέδες και ηρεμιστικά για να απαγάγουν υπηκόους της και να τους κρατούν απαιτώντας λύτρα», είπε ο Κέρι σε μια συνέντευξη που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV της Ινδίας.

Δείτε την σοκαριστική ανταπόκριση του Reuters από την τελευταία ισραηλινή επίθεση σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει 16.000 επιπλέον εφέδρους

Συγκλονιστικό: Μία 16χρονη tweetάρει για τον πόλεμο από τη Γάζα!

Γάζα: Πύραυλος σε πάρκο σκοτώνει παιδιά! Φωτογραφίες

Χάος από χτύπημα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας!

Γάζα: Τα 25 δευτερόλεπτα μιας επίθεσης - ΒΙΝΤΕΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ