Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Οι στρατιωτικοί είναι σπόρτσμεν"- Για τα παιδιά που πέτυχαν σε στρατιωτικές σχολές

30.08.2013 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αρκετές ελληνικές οικογένειες πανηγύρισαν χθες μετά από την ανακοίνωση των βάσεων για την είσοδο των παιδιών τους σε κάποια από τις στρατιωτικές σχολές. Πολλές λυπήθηκαν που τα δικά τους παιδιά δεν τα κατάφεραν αλλά αυτό θα πρέπει να το δουν σαν μια μάχη που χάθηκε. Ο πόλεμος της ζωής τους μόλις ξεκινά και δεν πρέπει να υπάρχει "παράδοση" με τη πρώτη ήττα. Πολλά από τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν θα ξαναπροσπαθήσουν να εισαχθούν σε κάποια από τις στρατιωτικές μας σχολές και αυτό δεν είναι μόνο παρήγορο. Είναι κυρίως ελπιδοφόρο.

Με τα όσα έχουν γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά ειδικά αυτή τη μαύρη τετραετία είναι πραγματικό θαύμα ότι οι νέοι άνθρωποι επιθυμούν και παλεύουν να γίνουν μέλη της στρατιωτικής οικογένειας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νέων ανθρώπων το κάνει για να το πούμε με πολύ απλό και λαϊκό τρόπο επειδή "το γουστάρει". Δεν μπορεί να είναι κίνητρο ο πενιχρός μισθός των 800 ευρώ του ανθυπολοχαγού. Ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής εκπαίδευσης και στερήσεων απολαύσεων που άλλοι νέοι της ηλικίας του χαίρονται θα μετατεθεί σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας . Όπου οι δυσκολίες δεν θα είναι λιγότερες. Το ίδιο ισχύει για τους αεροπόρους και τους "ναύτες" μας.

Ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος σε μία ομιλία του σε Ευέλπιδες είχε πει με το γνωστό φλεγματικό του στυλ ότι "οι στρατιωτικοί δεν μπορεί να ασχολούνται με τα χρήματα , είμαστε ...σπορτσμεν και κάνουμε το σπορ που αγαπάμε". Έτσι είναι και η φράση του αποσεικνύεται κάθε χρόνο τετοιες μέρες που οι βάσεις των Πανελληνίων γνωστοποιούνται.

Όμως θα πρέπει επιτέλους κι αυτή η μονίμως αχάριστη και σε πολλές περιπτώσεις εχθρική ελληνική Πολιτεία να σοβαρευτεί και να τιμήσει στο ελάχιστο αυτούς ....τους σπορτσμεν. Χρήματα δεν μπορεί να τους δώσει αλλά τουλάχιστον ας εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια που τους αξίζει να έχουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Πως;

•ας σταματήσουν να εξαγγέλουν αναβάθμιση των σπουδών στις στρατιωτικές σχολές και επιτέλους ας τις αναβαθμίσουν. Τα περίεργα κατεστημένα που χρόνια τώρα επιχειρούν να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει άμεσα να ξεριζωθούν.

•ας προσπαθήσουν αρχίζοντας από τώρα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για να καλύψουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες των νέων που από χθες πανηγυρίζουν την εισαγωγή τους και σε τέσσερα χρόνια θα είναι αξιωματικοί των ΕΔ. Στέγαση ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Αξιοκρατεία στην αξιολόγησή τους. Προγραμματισμός σε βάθος χρόνου για τις μεταθέσεις μετακινήσεις τους. Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και εκτέλεσης της υπηρεσίας τους.

Απλά πράγματα αυτονόητα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ,όπου οι στρατιωτικοί δεν είναι προνομιούχοι αλλά έχουν στην κοινωνία την θέση που τους αναλογεί και τους αξίζει.

Στην Ελλάδα κάποτε τους λέγαμε "καραβανάδες". Πέρασαν χρόνια πολλά για να καταλάβουμε ότι οι νέες γενιές αξιμωατικών είναι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου με άποψη και πολλές φορές επιστημονική γνώση αξιοζήλευτη. Τα παιδιά που χθες εκπλήρωσαν ένα μεγάλο τους όνειρο θα είναι μια ακόμη καλύτερη γενιά αξιωματικών. Ας φροντίσει η ελληνική Πολιτεία να μην τους απογοητεύσει.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ