Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν "νονοί" εγκληματικών δικτύων

10.02.2015 | 09:46
Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους με τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης εξόρυξης πολύτιμων λίθων και των απαγωγών, αναφέρει έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

"Θα συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν νονοί αντί σαν μια μελλοντική κυβέρνηση", αναφέρει η έκθεση η οποία καταγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή των Ταλιμπάν στα ορυχεία εξόρυξης του ημιπολύτιμου λίθου "λάπις λάζουλι" στην επαρχία Μπανταχσάν στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν σύμφωνα με την έκθεση έχουν αποσπούν από τους εργαζόμενους μέσω απειλών ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.

Οι Ταλιμπάν κερδίζουν επίσης ένα ποσό μεταξύ των 240 και των 360 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο ως λύτρα από τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν τους πολύτιμους λίθους από τα ορυχεία.

Εισέπρατταν επίσης τα δύο τρίτα του εισοδήματος των μεταλλείων χρωμίου της επαρχίας Πάκτικα στα νότιο-ανατολικά και κάπου 16 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα ορυχεία ρουμπινιών ανατολικά της Καμπούλ, ανέφερε η ίδια έκθεση που σημειώνει ότι από τις απαγωγές κερδίζουν κάπου 16 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

"Η έκταση της συνεργασίας αυτής είναι νέα και βασίζεται σε δεκαετίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ταλιμπάν και άλλων προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες", εξηγούν οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης που φοβούνται ότι αυτό θα κάνει πιο δύσκολη τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, επειδή οι Ταλιμπάν θα έχουν πλέον μικρό οικονομικό όφελος αν προχωρήσουν σε ειρήνη.

Η έκθεση ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις στοχευμένες κυρώσεις με στόχο τους Ταλιμπάν και τους δεσμούς τους με το οργανωμένο έγκλημα.

"Αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εκθέσουν και να διακόψουν τη συμμετοχή Ταλιμπάν, και συνεπώς συνδέσμους προς την οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα", ανέφερε η έκθεση.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani αγωνίζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας εδω και τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και εχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια νέα ομάδα που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την εξέγερση των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν είχαν εκδιωχθεί από την εξουσία το 2001, σε μια αμερικανική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, αλλά συνέχισαν να τις επιθέσεις.

Daily Mail/ΑΠΕ
OnAlert.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ