Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι αποφασίζουν το πολιτικό μέλλον Ερντογάν

29.03.2014 | 11:17
Περίπου 52 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες καλούνται αύριο στις κάλπες για να αναδείξουν τους δημάρχους και τα δημοτικά τους συμβούλια. Στην πραγματικότητα, θα αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ακόμη και η έκβαση των προεδρικών εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι εξαρτάται από την διατήρηση ή όχι της εκλογικής ισχύος του ΑΚΡ. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το ποσοστό του ΑΚΡ θα είναι μικρότερο από το 50% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

«Κήρυξη πολέμου οι παρακολουθήσεις»


Η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Η πόλωση έχει δώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές κυνηγητό των αντιπάλων του, που αποσαφηνίζεται στον εκφοβισμό και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, στον αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα μέτρα που εντείνουν τις ανησυχίες, όχι μόνο των τούρκων πολιτών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στο Youtube συνομιλιών που εμφανίζουν την τουρκική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προκαλέσει σύρραξη με την Συρία για αντιπερισπασμό από τα εσωτερικά της προβλήματα προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο, ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το χαρακτηρίζει κήρυξη πολέμου στην χώρα του. «Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων συνιστούν κήρυξη πολέμου ενάντια στο τουρκικό κράτος και το έθνος μας», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Το τίμημα θα είναι η καταστροφή του έργου της ζωής του»


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δημιουργούν νέα δεδομένα, εκτιμά η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που παρατηρεί: «Η κατάρριψη ενός συριακού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες θα πρέπει να ειδωθεί τώρα με άλλα μάτια». 
Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η κριτική που ασκεί ο ευρωπαϊκός τύπος στις προσπάθειες του Ερντογάν να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν τις τελευταίες επάλξεις πλουραλιστικής ενημέρωσης στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Luxemburger Wort, «Οι αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν σε κίνδυνο την ηγεμονικές αξιώσεις του ΑΚΡ και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να γίνει πρόεδρος της χώρας του. Ενδεχομένως, ο Ερντογάν θα πετύχει το στόχο του, ωστόσο, το τίμημα θα είναι η καταστροφή του έργου της ζωής του και της πολιτικής του κληρονομιάς».


ΠΗΓΗ: DW
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ