Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι κρατούν το Barbaros μέχρι τις 15 Απριλίου στην κυπριακή ΑΟΖ

06.01.2015 | 18:45
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε  η είδηση ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» απέπλευσε και πάλι για νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αν. Μεσόγειο μετα την νεα παρανομη οδηγία προς ναυτιλομένους  (NAVTEX) που εξέδωσε η Τουρκία. Σύμφωνα μ΄ αυτή το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και τις 15 Απριλίου.

Ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ, έγινε γνωστό πως το «Μπαρμπαρός» απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του στην περιοχή, ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβει από την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ- μένει δηλαδή να δούμε αν το πλοίο θα κινηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ή αν θα κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση. Πριν 2 24ωρα ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού και ο Αρχηγός Στόλου είχε επισκεφθεί την φρεγάτα που ακολουθεί το Μπαρμπαρος.. 

Το σκάφος είχε καταπλεύσει  στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για ανεφοδιασμό μετά τα Χριστούγεννα, αφού άλλωστε στις 30 Δεκεμβρίου έληγε η παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)  που είχε εκδώσει για την πορεία του η λεγόμενη ''ΤΔΒΚ''.  Ο απόπλους του σκάφους έγινε ταυτόχρονα με την έκδοση νέας NAVTEX.

Το ψευδο- ''Υπουργείο Εξωτερικών''  του κατοχικού καθεστώτος στην βόρεια πλευρά της Κυπρου ανακοίνωσε ότι το «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις εργασίες του στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί από το ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου. Σε ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η ''Ελληνοκυπριακή διοίκηση'', όπως αποκαλεί την Κυπριακή κυβέρνηση, επιμένει να συνεχίζει τις δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων ''που άρχισε μονομερώς, παρά την καλή, πρόθεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου''.  Αναφερει ακόμα  ότι ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη χθεσινή του δήλωση, με την οποία αποδέχθηκε συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να θέτει προϋποθέσεις για την επάνοδό του στο τραπέζι των συνομιλιών. Και τον καλεί να εγκαταλείψει τις μονομερείς, όπως αναφέρει,  ενέργειες, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να είναι υποβοηθητικός στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για επιτυχία των συνομιλιών...


 Όπως είναι γνωστό η Έγκυρα θέλει το θέμα του Φυσικού Αερίου να είναι από τώρα θέμα των διαπραγματευσεων ή να γίνει μια κοινή εταιρία που να κανονίζει όλα τα θέματα σχετικά με αυτό - ζητά δηλαδή πλήρη κατάργηση στην πράξη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ