Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τριμηνιαίες εκθέσεις Ευσταθίου στους Γερμανούς για εξοπλιστικά της Ελλάδας

23.02.2014 | 20:43
Στο αυριανό του τεύχος το SPIEGEL επανέρχεται στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο στην υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Εκείνη την περίοδο ο Γκρίλο ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της RHEINMETALL και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS. Τα νέα στοιχεία που επικαλείται το Σπίγκελ βασίζονται σε τριμηνιαίες εκθέσεις του τότε εκπροσώπου της εταιρείας στην Αθήνα, Πάνου Ευσταθίου, με αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της ATLAS στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, μόνον από το ύψος της προμήθειάς του η ηγεσία της STN ATLAS θα έπρεπε να είχε γνώση για τη δωροδοκία. Αυτό ακριβώς διαψεύδει ο κ. Γκρίλο.

Οι επαφές στην Ελλάδα


Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία που δίνουν την αφορμή για να επανέλθει το SPIEGEL στην υπόθεση της δωροδοκίας στην Ελλάδα αφορούν τριμηνιαίες εκθέσεις της περιόδου Ιανουαρίου 2000 με καλοκαίρι 2001, με αναλυτική ενημέρωση για τις δραστηριότητες της STN ATLAS στην Ελλάδα. Συντάκτης των εκθέσεων είναι ο εκπρόσωπος της STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτη Ευσταθίου και αποδέκτης ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ούλριχ Γκρίλο. Σε μια από αυτές τις εκθέσεις, και συγκεκριμένα σε αυτή που φέρει την ημερομηνία 30 Ιουνίου 2000, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του κ. Γκρίλο και δύο μάνατζερ της STN ATLAS κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα με τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, δηλαδή το άτομο που όπως πιθανολογείται δωροδοκήθηκε από τον Πάνου Ευσταθίου.

Ως αντικείμενο της συνομιλίας Γκρίλο - Kάντα η έκθεση αναφέρει την “πορεία και τις προτεραιότητες (Status und Prioritäten) τρεχόντων προγραμμάτων της STN ATLAS στην Ελλάδα”.

"Δεν θυμάμαι"

Σε επικοινωνία που είχε το SPIEGEL με τον κ. Γκρίλο, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών δηλώνει ότι μετά από σχεδόν 14 χρόνια δεν είναι σε θέση να θυμάται, εάν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι ήταν οι συνομιλητές του, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Αλλά, όπως υποστηρίζει ο Ούλριχ Γκρίλο, “μια τυπική επίσκεψη στον ανώτατο προμηθευτή”, δηλαδή στον κ. Κάντα, δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστη. Ο Γκρίλο επιμένει όμως ότι “για υποτιθέμενες δωροδοκίες δεν είχα καμία γνώση.” Ας σημειωθεί ότι τόσο στην έδρα της STN ATLAS στη Βρέμη, όσο και στην Αθήνα οι εισαγγελίες ερευνούν κατά πόσο πρώην στελέχη της εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία, φοροδιαφυγή και απάτη. Ο Ούλριχ Γκρίλο δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.


ΠΗΓΗ: DW
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ