Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να οικοδομήσουν ισότιμη σχέση με τη Ρωσία"

07.08.2013 | 19:52
Το Κρεμλίνο δήλωσε απογοητευμένο για την απόφαση της αμερικανικής προεδρίας να ακυρώσει την συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα, επιμένοντας ότι η πρόσκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο να μεταβεί στη Διάσκεψη Κορυφής των G20 παραμένει εν ισχύ.
«Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την κατάσταση γύρω από τον συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, η οποία προκλήθηκε κάθε άλλο παρά από εμάς», είπε ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επί διεθνών θεμάτων.

Ο Γ. Ουσακόφ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο φυσικά και θεωρεί εν ισχύ την πρόσκληση προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ οι Ρώσοι εκπρόσωποι «είναι έτοιμοι και το στο εξής να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς εταίρους τους γύρω από όλα τα θεμελιώδη ζητήματα της διμερούς και πολυμερούς ημερήσιας διάταξης».

Η ύπαρξη και μόνο αυτού του προβλήματος υπογραμμίζει –κατά το Κρεμλίνο– το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ, όπως και πριν, δεν είναι έτοιμες να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία επί ίσοις όροις. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών οι Αμερικανοί απέφευγαν τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την έκδοση πολιτών και στις εκκλήσεις μας να παραδοθούν πρόσωπα, που είχαν πραγματοποιήσει εγκλήματα στο έδαφος της Ρωσίας, απαντούσαν συνεχώς με αρνήσεις, επικαλούμενες την ανυπαρξία παρόμοιας συμφωνίας», κατέληξε ο Γ. Ουσακόφ.

Μεθαύριο πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά στην Ουάσιγκτον η προγραμματισμένη συνάντηση «2+2», στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών και για την προετοιμασία της συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ Μακφόλ. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ