Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Το πέρασμα του ποταμού". Ένας στρατιωτικός γράφει για την δραματική οικονομική κρίση

30.09.2012 | 22:43

 Γράφει ο Στάθης Νελλόπουλος

 
Παρακολουθώντας, μέρα με τη μέρα, την εξέλιξη της κρίσης, μου ήλθε στο μυαλό μια  φοβερή σκηνή από την αφρικανική σαβάνα, που έχει προβάλλει αρκετές φορές η TV. !  Ίσως κάποιοι, κάτι ήθελαν να μας πουν ..

Λοιπόν, η σκηνή δείχνει μια ατέλειωτη έκταση σαβάνας, όπου βόσκουν αμέριμνα και ευχαριστημένα εκατομμύρια  γκνου, οργανωμένα στις νομαδικές τους ομάδες ! Δίπλα τους λιοντάρια, οργανωμένα μόνιμα στο χώρο αυτό στη περιορισμένου αριθμού, κυρίως θηλυκών μελών-κυνηγών, ομάδα τους, υπό ένα καλοθρεμμένο και γερό  αρσενικό,.ως «βασιλιά» της και παραδίπλα της, ομάδες υαινών και άλλων ιπτάμενων και μη αρπακτικών !  Όλα αυτά τα θηρία τρέφονται τακτικά από τα αμέτρητα γκνου και άλλα τυχόν παρεισφρείσαντα φυτοφάγα, στους χρόνους που ορίζει η φύση τους,. με προτεραιότητα τροφής  στην αγέλη των λεόντων, οπότε και σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τους, ..στη διεκδίκηση των μερίδων της. 

Κάποια στιγμή, τα γκνου αντιλαμβάνονται ότι το χόρτο τελείωσε και κάποιες «ηγετικές» παρουσίες τους, δίνουν το μήνυμα της μετανάστευσης σε άλλη σαβάνα, για να συνεχίσει ο ευτυχής  κύκλος της ζωής τους !

Το πρόβλημα ανακύπτει στη πορεία προς τη νέα σαβάνα, από το κώλυμα  ενός μεγάλου ποταμού, όπου καραδοκούν δεκάδες φοβερών και αδηφάγων αλιγατόρων και εκατοντάδων  πιράνχας, που συμπληρώνουν την εικόνα αγριότητας, που θα επακολουθήσει !
Τα γκνου καταλαβαίνουν, ότι γυρισμός στην ξεχορταριασμένη απ' τα ίδια σαβάνα, δεν έχει νόημα ! Απ' την άλλη τα λιοντάρια και λοιπά αρπακτικά, αντιλαμβάνονται ότι η οργανωμένη κατάσταση που είχαν επιβάλλει στο συγκεκριμένο χώρο, χάνει το νόημα του,. αν φύγουν τα γκνου και γίνονται εξαιρετικά επιθετικά για να κερδίσουν τις ύστατες μερίδες τροφής τους !

Επομένως για τα γκνού η κατάσταση μονοδρομείται στο πέρασμα του επικίνδυνου ποταμού ! Οι «ηγέτες» τους, που αναλαμβάνουν την αποστολή «περάσματος» εναλλάσσονται άμεσα, σε κάθε αμφίβολου αποτελέσματος και υψηλού σε ζωές κόστους, απόπειρα, μέχρις ότου κάποιοι απ' αυτούς τα καταφέρουν και περάσουν τη «κρίσιμη μάζα» γκνου, των  νομαδικά οργανωμένων ομάδων τους,  απέναντι !
Στο μεταξύ παρακολουθούμε, σκηνές απείρου σκληρότητας απ' την απληστία, αλλά και την εκπληκτική  ικανότητα  των αλιγατόρων, να σκοτώνουν ό,τι κινείται στην ακτίνα δράσης τους ! Το ποτάμι γίνεται κάποια στιγμή, κόκκινο στο αίμα, με επιπλέοντα μέλη πολλών  άτυχων γκνου  να το «κοσμούν» και να θυμίζουν το «θρυλικό» πέρασμα !

Ναι, τα γκνου θα περάσουν τελικά,  στη νέα ελπιδοφόρα,  πλούσια σε βλάστηση σαβάνα, ως αδιάψευστοι νικητές της ζωής, που τα γέννησε !
Αν στη σκηνή αυτή, προσαρμόσουμε όλα αυτά που ζούμε σήμερα, ως έσχατη μείζων κρίση του καπιταλισμού, νομίζω ότι θα πάρουμε μια αποκαλυπτική  «εικόνα» της, για να τη κατανοήσουμε στο βάθος της,  υποκείμενοι και εμείς, στους άτεγκτους νόμους της Φύσης,.παρά τη γόνιμη  αμφισβήτησή της, απ' το Λόγο που μας διέπει  !

Στη θέση των εκατομμυρίων γκνου λοιπόν, τα δισεκατομμύρια των οργανωμένων σε κοινωνίες λαών, δηλαδή όλοι εμείς σήμερα !
Στη θέση της αποψιλωμένης σαβάνας, το κορεσμένο καπιταλιστικά εμποροβιομηχανικό  «έδαφος», όπου ανυποψίαστοι μέχρι χτες ζούσαμε,..ως καταναλωτές του «χόρτου» της και μόνο,  της παραπειστικά προβαλλόμενης, ως ατέλειωτη
«πανίδας» του !

Στη θέση των λεόντων και λοιπών αρπακτικών, τα οργανωμένα στους εθνικούς χώρους τους,  εμποροβιομηχανικά «αρπακτικά», που γέννησε η βιομηχανική επανάσταση και ανάπτυξε τερατωδώς (κερδοσκοπικά τραστ),  ο καπιταλισμός, στις τερατώδεις πόλεις του !

Στη θέση του ποταμού, ο φοβερά επικίνδυνος  και ορμητικός, απ' την αδυσώπητη δύναμη των αγορών του και των πιο τρομακτικών αρπακτικών που κρύβει μέσα του, Χρηματοπιστωτικός Καπιταλισμός !

Στη θέση των αλιγατόρων και των  πιράνχας, οι πέντε φοβερές και παντοδύναμες Τράπεζες του πλανήτη, με προεξάρχουσα, τη γνωστή μας Goldman Sacks, ως «βασίλισσα» του «συστήματός» τους και τα ιδιαζόντως επικίνδυνα Hedge Funds, στην υπηρεσία τους !

Στη θέση της πολλά υποσχόμενης νέας σαβάνας, το μεταβιομηχανικό «έδαφος» της πληροφορίας και της γνώσης, που μας υπόσχεται ένα νέο τύπο ήπιας, ανθρώπινης και δημιουργικής ζωής, συμφιλιωμένης με το φυσικό μας περιβάλλον από τη μια και προσαρμοσμένης, από την άλλη, στις αυξημένες απαιτήσεις πληροφορίας- γνώσης, που ζητούν επειγόντως οι νέες τεχνολογίες , στα πλαίσια βέβαια,  μιας ανάλογα αναπτυγμένης Δημοκρατίας, στην οικονομικής της βάση, που θα μπορεί να τα εγγυάται !

Στη θέση των φρικτά  διαμελισμένων γκνου, κάποιους από μας, που βρέθηκαν. και θα βρεθούν δυστυχώς, ως  πιο ανυποψίαστοι,  γι' αυτό που θα συνέβαινε και θα εξακολουθήσει για αρκετό χρόνο να συμβαίνει, στο ποταμό, στη διάρκεια  της μέγιστης αυτής δοκιμασίας κρίσης  περάσματος !

Τέλος, στη θέση κάποιων  γκνου, των πιο βολεμένων προφανώς, στη παλιά σαβάνα, που ακούγονται, μέσα στις συγκλονιστικές οιμωγές των συντρόφων τους, οι προτροπές τους : «γυρίστε πίσω», κάποιους  ιδιαίτερα βολεμένους στην εθνοκρατική οργάνωση του καπιταλιστικού μας «συστήματος», που με αναρτημένες τις σημαίες των ενπεπλεγμένων στη κρίση αυτή,  εθνικών κρατών, φωνασκούν με όση δύναμη έχουν, «γυρίστε πίσω στο ασφαλές και ένδοξο εθνικό μας παρελθόν» ! Κοντολογίς δηλαδή, στο ανυπόληπτο κράτος, που το εξέθρεψε το «σύστημα» της παλιάς «σαβάνας»  και στην  «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» που το διαμόρφωσε και στήριξε,.με κάθε τρόπο, στο όνομα της εθνικής μας και καλά, «ανεξαρτησίας»,.  απόλυτα εξαρτημένης απ' τις ανάγκες των εκάστοτε  ηγέτιδων Δυνάμεων (Αγγλία, ΗΠΑ)  του παγκοσμιοποιητικού  καπιταλισμού !

 Αυτή λοιπόν την «εικόνα» έχω να καταθέσω, .ως χίλιες λέξεις, κατά τη Κινέζικη παροιμία,  συμβάλλοντας, νομίζω, στη κατανόηση της «γενικής» και «ειδικής»  κατάστασης κρίσης, όπου βρισκόμαστε, διανοητικά κυρίως, «μπλεγμένοι» !

 Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι καιρός, κάποιοι από εμάς, που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά, στο λιγότερο δυνατόν «κόστος» του «περάσματος» (υπό την οπτική των εμφανών ήδη δεδομένων στη απέναντι πλευρά του «ποταμού», στο έδαφος δηλαδή, των νέων τεχνολογιών όπου μέλλει να  ζήσει δημοκρατικά  ο κόσμος μας), να δραστηριοποιηθούν ανάλογα, στα πλαίσια  των ισχυόντων, φθαρμένων βέβαια, δημοκρατικών μας θεσμών, που θα πρέπει μάλιστα να ενισχυθούν και να στηριχτούν  για τη περίπτωση,. προτού πέσουμε, για μια άλλη φορά,  στα νύχια των «εθνοτροπικά»  βολεμένων «υπερπατριωτών»,.. ως επίδοξων «σωτήρων» της «σαβάνας», που ήδη εγκαταλείπεται!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Περιμένοντας τον Παπάγο".Ένας γνωστός Ταξίαρχος,ανατρέχει στο παρελθόν για να εξηγήσει το παρόν
 
 
                                                                                               

 

ΣΧΟΛΙΑ