Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολάντ προς Πούτιν: "Κοίτα το μέλλον και όχι το παρελθόν"

05.12.2014 | 15:12
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να κοιτάξει προς το μέλλον και όχι το παρελθόν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση από την κρίση στην Ουκρανία.

Σε χθεσινή του ομιλία ο Πούτιν αναφέρθηκε στα διδάγματα της ιστορίας για να κατηγορήσει τη Δύση για πολλά από τα προβλήματα της Ρωσίας, κατηγορώντας «τους εχθρούς του χθες» ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα στη χώρα του.

«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πούτιν, που αναφέρθηκε στο παρελθόν στην ομιλία του, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον, χωρίς όμως να ξεχνάμε τα διδάγματα του παρελθόντος», είπε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ από την Αστάνα.

«Η ένταση, η πίεση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμεύσει ως λύση στα προβλήματα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, προτείνοντας ο ίδιος, ο Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «να ξεκινήσουν τη διαδικασία άμβλυνσης της έντασης» από κοινού. Παρόλα αυτά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ολάντ επεσήμανε ότι οποιαδήποτε πρόταση για τον τερματισμό της βίας θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συμφωνίας της 5ης Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει «τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, μια εκεχειρία και αποκέντρωση της εξουσίας προς τις ανατολικές επαρχίες».

Ο Ναζαρμπάγεφ, από την πλευρά του, είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ουκρανική κρίση θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ισχύ της Ρωσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν. «Είναι η μεγαλύτερη χώρα από άποψη μεγέθους και το πιο πλούσιο κράτος», υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ