Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολλανδέζα επικεφαλής της αποστολής ΟΗΕ για την καταστροφή των συριακών χημικών

14.10.2013 | 10:14
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να διορίσει την Ολλανδέζα Ζιγκρίντ Κάαχ επικεφαλής της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), στην οποία έχει ανατεθεί η εξάλειψη του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ο Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε χθες, Κυριακή, μια σχετική επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πρόκειται να εγκρίνει την Τετάρτη αυτό το διορισμό, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.

Το Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τη δημιουργία της κοινής επιτροπής που προτάθηκε από τον Μπαν και της οποίας θα ηγηθεί ένας "ειδικός συντονιστής", στην προκειμένη περίπτωση μια συντονίστρια.

Η αποστολή αυτή θα περιλαμβάνει περίπου 100 μέλη και θα έχει τη βάση της στη Δαμασκό, με βάση στα μετόπισθεν στην Κύπρο.
Της έχει ανατεθεί να καταστρέψει τα συριακά χημικά όπλα ως τις 30 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με μια απόφαση που υιοθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο. Μια πρώτη ομάδα εμπειρονγωμόνων των δύο οργανισμών βρίσκεται επιτόπου από την 1η Οκτωβρίου και έχει αρχίσει τη διάλυση του οπλοστασίου.

Η Ζίγκριντ Κάαχ είναι από το 2010 γενική υπογραμματέας του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη. Αφότου εντάχθηκε στον ΟΗΕ, το 1994, προερχόμενη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει θητεύσει σε θέσεις στην UNICEF (ως περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή από το 2007 ως το 2010 με βάση το Αμμάν), στην UNRWA (την υπηρεσία αρωγής των παλαιστινίων προσφύγων) και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι 52 ετών και ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά.

Ο ΟΑΧΑ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013, έχει την έδρα του στη Χάγη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ